Handelingen

Amsterdam, Looiersgracht 70 - Simon de Looier

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Simon de Looier
Genootschap: Geref. Gemeenten
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Looiersgracht 70
Postcode: 1016VS
Inventarisatienummer: 04814
Jaar ingebruikname: 1894
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: evangelisatiepost
Monument status: geen

Geschiedenis

Architectonisch interessante zaalkerk, met galerijen, en dunne ijzeren pilaren als onderdeel van de constructie.

Gebouwd als kerk van de Oud-Gereformeerde Gemeente, die zich in 1922 aansloot bij de Christelijke Gereformeerde Kerk van Amsterdam. Deze kerk bezat het kerkgebouw aan de Lauriergracht, waardoor de kerk aan de Looiersgracht overbodig werd en in 1925 aan de firma Zürcher werd verkocht. Deze verkocht het gebouw in 1933 aan de in 1906 gestichte Gereformeerde Gemeente. Buiten gebruik als kerk in 1994, sindsdien Bijbelcentrum en evangelisatiepost van de Gereformeerde Gemeenten. Vanaf 1999 weer diensten.

opname 1957 © AvD.


Orgel

Toen het kerkgebouw door de Gereformeerde Gemeente gekocht werd stond er waarschijnlijk geen orgel. De kerkdiensten werden begeleid met een harmonium. In 1938 wordt er een orgel gebouwd door de firma Verweys te Amsterdam. het was opgebouwd uit oude materialen een zogenaamd Melodia-pijporgel. Het was met een loos orgelfront. In 1957 wordt er een ander orgel aangeschaft, het werd een orgel dat afkomstig was uit de kerkzaal van het blinden-instituut te Bussum. Het oude orgel werd verkocht aan de Gereformeerde Gemeente te Rhenen en heeft daar ruim twintig jaar dienst gedaan. Het orgel uit Bussum was van duist fabricaat van de firma Laukhuff-Weikersheim

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 8 juli 2009.

Rondleiden voor evangelisatiewerk.

Evangelisatiepost Bij Simon de Looijer is zijn favoriete plek in de Amsterdamse wijk de Jordaan. Zo’n zes tot acht keer per jaar leidt Jaap Hotting (60) uit Hendrik-Ido-Ambacht op zaterdag groepen rond in de hoofdstad. "Daar wordt het Woord nog verkondigd," verklaart de geboren en getogen Amsterdammer, die rondleidingen verzorgt door Amsterdam.

Het valt niet mee om een groep van dertig man door het overvolle centrum van Amsterdam te loodsen, maar Hotting heeft daar zijn eigen manieren voor. Hoog steekt hij zijn rood-zwarte paraplu in de lucht. "Wie mij kwijtraakt, heeft vanavond twee keuzes: op de Dam of onder een van de 1302 bruggen slapen. Bij de laatste heb je nog gezelschap van ratten."

Op een overvolle Raadhuisstraat vertelt Hotting de groep over de Westerkerk aan de rand van De Jordaan, een van zijn geliefde plekjes van Amsterdam. "Het is een prachtige kerk waar een hoop geschiedenis aan vastzit. Boven op de toren kun je de hele wijk overzien."

In de kerkzaal krijgen de wandelaars uitleg van de 64-jarige Paul Verwey over het werk in de evangelisatiepost van de Gereformeerde Gemeenten. Zo’n negen jaar geleden kwam hij met een zware depressie binnen bij de post. Hij werd opgevangen door evangelist Baan en de huidige evangelist Krijgsman en hervond zijn geloof in God. Inmiddels doet hij allerhande klussen in de Bijbelshop.

Uit Reformatorisch Dagblad, 2 augustus 2011.

Bij Simon de Looier, de evangelisatiepost van de Gereformeerde Gemeenten aan de Looiersgracht in Amsterdam, heeft bouwplannen. Dat schrijft evangelist J. Krijgsman in het jongste nummer van Looierspost, de nieuwsbrief van het Bijbelcentrum.

Het eerste plan is door de gemeente Amsterdam afgekeurd, aldus Krijgsman. „Daarom waren we als bouwcommissie genoodzaakt een nieuw plan in te dienen. Dit nieuwe plan komt erop neer dat mijn werkkamer boven de zaal wordt gesitueerd. Bouwtechnisch is dit goed mogelijk en een goede oplossing. Het enige nadeel is dat het 20.000 euro meer kost, vandaar de verhoging van het bedrag dat we nodig hebben. Gezien de inspanningen van de pr-commissie hebben we alle vertrouwen dat ook dit geld er komt.” De aanvraag voor de vergunning ligt nog bij de gemeente.

Tot 1994 kwam in het gebouw waar de evangelisatiepost is gehuisvest de gereformeerde gemeente Amsterdam-Centrum samen. Bij Simon de Looier is een afdeling van de gereformeerde gemeente Amsterdam-Noord.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur