Handelingen

Amsterdam, Kamperfoelieweg 209 - Nieuwe Augustinuskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Stephanus, 2014 De Nieuwe Augustinus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Kamperfoelieweg 209
Postcode: 1032HD
Sonneveld-index: 04997
Jaar ingebruikname: 1933
Architect: Tholens, K.P.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen


Geschiedenis

Gebouwd als R.K. Kerk St. Stephanus in Amsterdam Noord. Door oorlogshandelingen beschadigd in 1943, na de oorlog hersteld. Zowel qua ex- als interieur uiterst sobere interbellumkerk, zonder toren. Relatief korte, brede eenbeukige kerk. Links naast het koor een stenen klokkenstoel, waarin één klok. Vanaf eind jaren 2000 was dit, tot nader order, het centrale kerkgebouw van de R.K. fusieparochie Amsterdam-Noord, met in de voormalige pastorie, links van de kerk, het bureau van deze parochie (4 andere R.K. kerken in Noord zijn van 1995 tot 2012 aan de eredienst onttrokken: H. Rita, Pastoor van Ars, H. Sacrament, San Salvator). Men was in eerste instantie van plan, de St. Stephanuskerk met pastorie te slopen en te vervangen door een nieuw kerkelijk centrum ter plaatse, voor heel R.K. Amsterdam Noord, nadat een eerder plan tot bouw van zo'n centrum elders, vlakbij het grote winkelcentrum Buikslotermeerplein, onhaalbaar bleek te zijn. In Amsterdam-Noord zou hiernaast alleen de monumentale St. Augustinuskerk aan de Nieuwendammerdijk gehandhaafd blijven, als "rectoraatskerk".

Uiteindelijk is de St. Stephanuskerk, inclusief de pastorie, van eind 2013 tot zomer 2014 gerestaureerd en het interieur gerenoveerd / gemoderniseerd. Zondag 27 juli 2014 is de vernieuwde kerk in gebruik genomen.

De handhaving van de St. Augustinuskerk als tweede kerk is niet doorgegaan; hier vond zondag 24 augustus 2014 de laatste R.K. viering plaats. Die kerk is later in eerste instantie verkocht voor de inrichting van een "Memorarium" (kerk met ruimte voor urnen). Dat plan is uiteindelijk weer afgeblazen, wegens veel te groot gebrek aan belangstelling voor de als memorarium heringerichte R.K. St. Jan de Doper in Arnhem.

In verband met dit alles heeft de St. Stephanuskerk sinds 27 juli 2014 de naam "De Nieuwe Augustinuskerk", als nu enige kerk van de, al in 2004 door parochiefusies ontstane, R.K. parochie St. Augustinus van Amsterdam-Noord. Zondag 12 oktober 2014 is de kerk alsnog plechtig ingezegend. Hierna zijn alsnog diverse onderdelen aan het interieur toegevoegd, o.a. 5 kleurrijke ramen in de koorwand: in het midden een rond raam, aan iedere zijkant twee spitsbogige ramen. Deze konden worden geplaatst dankzij giften van parochianen.

Orgels

Vermeulen orgel

Het Jos H. Vermeulen orgel is gebouwd in 1967 voor de Sint Pauluskerk (Pieter Calandlaan) in Amsterdam. In 1972 is het orgel overgeplaatst naar de kapel van Huize Sint Jacob van de Zusters van Liefde (O.L. Vrouw Moeder van Barmhartigheid) aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. Het orgel is (waarschijnlijk) in 2014 overgeplaatst naar de Nieuwe Augustinuskerk. Daar staat het rechts opzij van het koor.

Klop orgel

Het Klop orgel is gebouwd in 1983 voor de Sint Augustinuskerk (Nieuwendammerdijk) in Amsterdam. Het werd als koororgel gebruikt. In 2014 is het Klop orgel overgeplaatst naar de Nieuwe Augustinuskerk in Amsterdam. Daar staat het links opzij van het koor.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur