Handelingen

Amsterdam, Joubertstraat 15 - El Fath

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Moskeeverzamelgebouw Fusion
Genootschap: Islamitisch
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Joubertstraat 15
Postcode: 1091XM
Inventarisatienummer: 15322
Jaar ingebruikname: 2009
Architect: Marlies Rohmer
Huidige bestemming: moskee
Monument status: geen

Geschiedenis

Als verzamelgebouw met gebedsruimtes voor Marokkanen en Turken (het eerste gebouw met een dergelijke combinatie in Nederland) opgericht in opdracht van Stadsdeel Amsterdam Oost/Watergraafsmeer, op de plek van een oud schoolgebouw. Het is opgevat als baksteengevel met brede centrale vensterpartij. Het valt op door de afwezigheid van traditionele attributen zoals een koepel en minaret. Referenties naar de Amsterdamse School en Arabische architectuur zijn opgenomen. De bouwkosten zijn €1,7 miljoen.

De inrichting van de binnenruimten is overgelaten aan de gebruikers. Zowel Turken als Marokkanen hebben de muren bekleed met geglazuurde, bontgekleurde tegels en de vloer met dikke tapijten. Op de plafonds zijn grote blauwe cirkels geschilderd, als een herinnering aan de koepels die moskeeën vaak hebben.

Baksteenverbanden en -metselrichtingen spelen een belangrijke rol in de beeldvorming van de gevel. Elk deel van de gevel, die zowel horizontaal als vertikaal geleed is, heeft andere metselverbanden. Deze zijn van donkere kleuren baksteen en verschillend getint. In het midden zijn de vlakken gevuld met schuin gemetselde bakstenen die een halfopen raamwerk vormen. De eigenlijke gebedsruimten bevinden zich achter de vierkante ramen die iets verdiept zijn. Het resultaat is een rijke, levendige gevel met veel reliëf.

Referentie: Bernard Hulsman. Arabische ornamentiek verbonden met Amsterdamse School. NRC Handelsblad, 21 juli 2009.

Afbeeldingen