Handelingen

Amsterdam, James Wattstraat 58 - Christus Koning

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Christus Koning
Genootschap: Rooms-Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: James Wattstraat 58
Postcode: 1097DM
Sonneveld-index: 04938
Jaar ingebruikname: 1958
Architect: Balen, H.J. van en Tholens, K.P.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Interessante wederopbouwkerk met klokkenstoel.

Opgericht in de jaren 1950 als Votiefkerk in de Don Boscobuurt in de Watergraafsmeer, uit dank voor het feit dat Amsterdam in 1940-1945 vrijwel geen oorlogsschade ondervond. Ingezegend in 1958. Het was een laat werk van K.P. Tholens, in samenwerking met ir. H.J. van Balen. De kerk heeft een driebeukige basilicale opzet, aan de voorzijde afgesloten door een atrium en een opengewerkte klokkentoren. In de rechter zijbeuk bevindt zich de (voormalige) votiefkapel, te herkennen aan de betonnen lichtkoepel. In de linker zijbeuk van de kerk bevonden zich gebrandschilderde ramen van de Heerlense kunstenaar Eugène Laudy.

De kerk is na een binnenbrand in 1996 buiten gebruik gesteld, toen zijn ook de vier luidklokken uit de toren verwijderd; later werd de kerk gebruikt als "Theater Ribeau" inclusief inbouw. Het moderne, flinke, orgel in deze kerk (Vierdag, 1966), dat weinig tot geen brandschade had opgelopen, is in 1998 verplaatst naar de R.K. kerk H. Pius X in Alphen aan den Rijn.

  • In ± 1993 is die kerktoren, met 4 klokken, nog helemaal gerestaureerd. Deze klokken hangen nu (in volgorde van groot naar klein) in: Blokzijl (Grote Kerk), Nieuw-Vennep (r.k. kerk O.L. Vrouw), Mariënberg (Sionskerk) en Aegum. Op YouTube staat een (historische) opname van de klokken, samengesteld door Niels van der Giessen.

De orthodox-katholieke St. Willibrordusparochie had interesse om de kerk te gebruiken, wat geen doorgang vond. Ondertussen heeft het Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) van de gemeente Amsterdam de Christus Koningkerk opgenomen in een top 100 van waardevolle naoorlogse gebouwen in Amsterdam, opgesteld op verzoek van wethouder Tjeerd Herrema.

In 2012 werd bekend dat de kerk zou worden verbouwd tot danscentrum.

  • Najaar 2016. Er is hier nog niets veranderd.
  • Eind 2017 - begin 2018. Bezetting van de voormalige kerk door Afrikaanse asielzoekers. De restauratie van het gebouw tot theater lag toen stil.
  • Zomer 2019. Voorgenomen verbouwing tot hotel is door de rechter verboden.
  • 2020 Plan en voornemen tot inbouw van appartementen.

Externe links

Afbeeldingen

Kruiswegstaties van Marinus Zwollo (edelsmid; 1903 - 1983)

Deze prachtige Kruisweg is nu (sinds wanneer ?) te zien in de Sankt Josefs katolska kyrka in Köping, Zweden.