Handelingen

Amsterdam, Jacob Soetendorpstraat 8 - Synagoge Liberaal Joodse Gemeente (1966 - 2007)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Genootschap: Liberaal Joodse Gemeente
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Jacob Soetendorpstraat 8
Postcode: 1079RM
Inventarisatienummer: 05048
Jaar ingebruikname: 1966
Architect: Waterman, L.H.P.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: Geen

Geschiedenis

Dit was een interessante moderne Synagoge, gebouwd aan de Graafschapstraat, die nu Jacob Soetendorpstraat heet. Rechthoekig gebouw met uit twee kolommen bestaande "toren", waarin de Twee Stenen Tafelen werden verbeeld (goed zichtbaar op de afbeeldingen). Buiten gebruik december 2007, sloop begin 2008.

Nieuwe Liberale Synagoge gebouwd vanaf begin 2009, aan de Zuidelijke Wandelweg, dichtbij de oude locatie. De Liberaal Joodse Gemeente maakte vanaf december 2007 tijdelijk gebruik van de voormalige Ned. Herv. Zuidwijkkapel aan de Stadionweg, vlakbij het Stadionplein, in Amsterdam.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 21 augustus 2007.

De Liberaal Joodse Gemeente (LJG) van Amsterdam gaat een nieuw pand bouwen. De synagoge aan de Jacob Soetendorpstraat is te klein geworden en de bouwplannen voor een nieuwe behuizing aan de Zuidelijke Wandelweg in de hoofdstad zijn inmiddels in een vergevorderd stadium. Maar tussen het verlaten van het oude pand -de grond is inmiddels verkocht aan Joop van den Ende Theaterproducties voor de bouw van een nieuw musicaltheater- en het betrekken van het nieuwe zit wat tijd. Daarom gaat de Joodse gemeente tijdelijk naar een kerkgebouw aan de Stadionweg in Amsterdam dat onlangs is verlaten door een pinkstergemeente, zo meldde het Nieuw Israelietisch Weekblad (NIW) vorige week.

Daniël Beaupain, lid van de verhuiscommissie van de LJG, heeft een journalist van het NIW een rondleiding gegeven in het tijdelijke onderkomen. Samen met andere leden van het team heeft hij plannen gemaakt voor de verhuizing van de joodse gemeente, die zo’n duizend huishoudens telt, naar de voormalige kerk, waar de gemeente maximaal twee jaar zal samenkomen.

Afbeeldingen