Handelingen

Amsterdam, Herengracht 366-368 - Bijbels Museum

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bijbels Museum
Genootschap:
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Herengracht 366-368
Postcode: 1015BK
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1975
Architect: Philips Vingboons
Huidige bestemming: Museum
Monument status: Rijksmonument

Informatie en geschiedenis

Het Bijbels Museum, gevestigd aan de Herengracht 366-368 in Amsterdam, is een ontmoetingsplaats van bijbel, kunst en cultuur in een monument vol geschiedenis. Maak een fascinerende ontdekkingstocht door de wereld van een van de oudste en meest gelezen boeken.

Archeologische vondsten, voorwerpen uit het oude Egypte, eeuwenoude modellen van de tempel van Salomo en Herodes, religieuze voorwerpen uit de joodse en christelijke traditie en zelfs geuren laten de bezoeker van het Bijbels Museum kennis maken met verhalen uit de bijbel. Te zien is het beroemde 19de eeuwse tabernakelmodel, een prachtige reconstructie van het draagbare heiligdom dat de Israëlieten in de woestijn onder leiding van Mozes bouwden. Rond de maquette van de Tempelberg wordt duidelijk welke betekenis deze plek in Jeruzalem heeft voor joden, christenen en moslims. Kleitabletten, stukjes papyrus en archeologische voorwerpen vertellen de fascinerende ontstaansgeschiedenis van de bijbel, maar ook de eeuwenlange invloed van de bijbel op de Nederlandse samenleving is verbeeld.

bijzonder museum in monumentale grachtenpanden Het Bijbels Museum is gehuisvest in twee monumentale panden aan de Herengracht in Amsterdam. In 1662 bouwde de bekende architect Philips Vingboons de huizen in opdracht van de Amsterdamse koopman Jacob Cromhout. In deze bijzondere, sfeervolle behuizing wordt de unieke collectie getoond van een van de oudste musea van Nederland.

Het Bijbels Museum heeft een gevarieerd educatief aanbod voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, voor volwassenen en overige groepen. Bij de vaste collectie en bij tijdelijke tentoonstellingen worden diverse producten en activiteiten ontwikkeld, zoals: lesbrieven, kijktochten, lezingen, speurboekjes, audiotours, workshops en rondleidingen.

Links

Afbeeldingen