Handelingen

Amsterdam, Groenburgwal 42 - Christ Church (Anglican-Episcopal)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Christ Church
Genootschap: Church of England
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Groenburgwal 42
Postcode: 1011HV
Inventarisatienummer: 04891
Jaar ingebruikname: 1827
Architect: Janssen, J.J
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 1269

Geschiedenis

English Episcopal Church, (Anglicaans). Voormalige Lakenhal. Interessante kerk, met rijke aankleding.

  • Open voor bezichtiging op dinsdagen 10.00 - 14.00 uur.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Engelse Episcopale Kerk (1827) met neogotische voorgevel van geslepen baksteen (ongeveer de vroegste neogotische kerkgevel in Nederland). Van oorsprong eenklaviers orgel, in 1829 gemaakt door L. van den Brink. In 1952 door Flentrop Orgelbouw uitgebreid met een Bovenwerk en een vrij Pedaal. Alleen het Hoofdwerk valt binnen de bescherming.

Over Anglicaanse kerken in Nederland

In Nederland bestaan, buiten Amsterdam, enkele andere kerkgebouwen, die als "Anglicaanse Kerk" zijn gebouwd c.q. in gebruik zijn, met name in: Den Haag, Rotterdam, Utrecht; allemaal uiterst interessante, relatief kleine kerkgebouwen. Dit kerkgenootschap, met als officiële naam "Church of England", vaak (met name in de USA en landen van het voormalige Britse Gemenebest) ook "Episcopal Church" genoemd, is in Nederland kerkelijk verbonden met de Oud-Katholieke Kerk. Wegens deze verbinding houdt de Anglicaanse Kerk ook eigen Engelstalige vieringen in diverse Oud-Katholieke kerkgebouwen in Nederland, m.n. in Haarlem en Arnhem; daarnaast ook in andere Nederlandse plaatsen, zoals Heiloo, Eindhoven, Nijmegen, Zwolle, in daartoe gehuurde (kerk)gebouwen.

N.B. In vele Europese steden, b.v. Antwerpen, Kopenhagen, Stockholm, bevinden zich mooie Anglicaanse kerkgebouwen, meestal in neogotische stijl.

Externe links

Afbeeldingen