Handelingen

Amsterdam, Bos en Lommerweg 191 - Pniëlkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Pniëlkerk
Genootschap: Gereformeerde Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Bos en Lommerweg 191
Postcode: 1055DK
Inventarisatienummer: 04787
Jaar ingebruikname: 1954
Architect: Boeyinga, B.T.
Huidige bestemming: cultureel centrum Podium Mozaïek
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Architectonisch buitengewoon belangrijke wederopbouwkerk.

Buiten gebruik als Gereformeerde, later Samen op Weg (SOW) Kerk in 2000, toen de nabij gesitueerde Evangelisch-Lutherse Augustanakerk de centrale kerk in deze wijk werd. Eerder was de Pniëlkerk al in gebruik als SOW kerk, na buitengebruikstelling van de Ned. Herv. Opstandingskerk ("De Kolenkit") in ± 1978, en de Geref. Bethelkerk in ± 1983.

Bijnamen voor deze kerk zijn "Het Theelichtje" en "De Witte Kerk".

In 2003 diende de, toen qua ruimtewerking van het interieur nog intacte, kerk als ruimte voor een uiterst interessante expositie over architect B.T. Boeyinga, inclusief maquettes van de door hem na de Tweede Wereldoorlog gerestaureerde Grote of St. Eusebiuskerk in Arnhem (zie foto's kansel hieronder).

Hierna is de Pniëlkerk gerestaureerd, waarbij gedeeltelijke inbouw heeft plaatsgevonden voor de geslaagde herbestemming, sinds 2006, als (multi)cultureel centrum "Podium Mozaïek". Het belangrijke exterieur is daarbij vrijwel volledig intact gebleven.

Het orgel is voor een deel gekocht door de Nassaukerkgemeente (in Amsterdam, in de Staatsliedenbuurt in Oud-West) voor uitbreiding van haar eigen orgel. In de Orgeldatabase staat het orgel aangegeven als "afgebroken".

Beschrijving

Kerkgebouw met trapeziumvormige plattegrond, van een brede achterwand toelopend naar een smallere aandachtswand. Twee met metalen spitsen bekroonde torentjes aan weerszijden van deze achterwand. Binnen galerijen. Tot in details origineel en verzorgd ontwerp.

Herbestemming

Het Theelichtje brandt weer, is de aansprekende titel van een artikel over de transformatie van de Amsterdamse Pniëlkerk in het stadsdeel Bos en Lommer. Er brandt weer licht achter de glazen bouwstenen die zijn verwerkt in de gevel en dat licht brandt er voor de buurt. De nieuwe functies vinden hun bestaansrecht in de omliggende wijk. De kerk uit 1954 herbergt sinds 2005 een cultuurpodium en een huisartsenpraktijk.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur