Handelingen

Amsterdam, Arent Janszoon Ernststraat 869 - Andrieskerk

Uit Reliwiki

Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Andrieskerk
Genootschap: Christengemeenschap
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Arent Janszoon Ernststraat 869
Postcode: 1081HL
Inventarisatienummer: 04844
Jaar ingebruikname: 1971
Architect: Hupkes, H.W.M.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Mooie moderne kerk, ten zuiden van het Hoofdgebouw van de Vrije Universiteit. Deze kerk is gebouwd voor/door de Christengemeenschap, een Beweging tot Religieuze Vernieuwing, waaraan onlosmakelijk de term "Antroposofie" alsmede de naam van Rudolf Steiner, oprichter van deze Gemeenschap, zijn verbonden. De kerk is in 1971 gebouwd in de organische architectuur-stijl, naar ontwerp van architect H.W.M. Hupkes. Hupkes lichtte het ontwerp al in 1969 toe; hij wilde af van rechte lijnen en rechthoekige vensters; hij liet zich meer inspireren door kristallen en wilde de menselijke maat terug. Het dak werd afgewerkt met koperen platen, zodat het na verloop van tijd groen zou uitslaan.

In architectonisch opzicht manifesteert deze antroposofische beweging zich vaak op beslist interessante wijze, zowel bij kerken, scholen alsook kantoorgebouwen (b.v. het grote ING bankgebouw Amsterdam Zuidoost, het hoofdkantoor van de Gasunie in de stad Groningen). De sculpturale vormgeving van deze gebouwen is ontleend aan elementen van de natuur.

In o.a. Rotterdam, Den Haag, Zeist en Alkmaar bestaan architectonisch vergelijkbare kerkgebouwen van deze Gemeenschap, altijd tot in details verzorgd.

De Andrieskerk in Amsterdam is daarvan een goed voorbeeld, zowel van buiten als van binnen, met een prachtige, kleurrijke, symbolische beschildering van de "aandachtswand". Binnen is er achter het altaar een grote wandschildering waarin dood en opstanding verbeeld worden. De ramen zijn van de Duitse glaskunstenaar Udo Zembok.

In 2013 werd het gebouw aangewezen als Gemeentelijk monument.

Orgel

Het orgel is gebouwd door J.C. Sanders & Zn. in 1948 voor de Gereformeerde kerk in Austerlitz. In 1991 is het orgel overgeplaatst naar de Andrieskerk in Amsterdam, en o.a. voorzien van een nieuwe kas.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur