Handelingen

Amstelveen, Westelijk Halfrond 1 - Titus Brandsmakerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Titus Brandsmakerk
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amstelveen
Plaats: Amstelveen
Adres: Westelijk Halfrond 1
Postcode: 1183HN
Inventarisatienummer: 04707
Jaar ingebruikname: 1969
Architect: Bečka, M.J. & Kranendonk, A. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Architectonisch interessante en belangrijke, mooi gelegen, moderne kerk met klooster, in de Amstelveense wijk Bankras/Kostverloren. Het gebouw ligt aan de rand van een voormalige vuilnisbelt (park op heuvel). In februari 1966 werd professor Kranendonk van het architectenburo Thunnissen, Van Kranendonk & Bečka uit Den Haag benoemd als architect voor het bouwproject, dat niet alleen bestaat uit een kerkgebouw maar ook uit een klooster van de congregatie van de zusters Carmelitessen. Het ontwerp zelf is van de hand van ir. M.J. Bečka . Mik Bečka (1936-2017) was geboren in Sopron, Hongarije, en in 1956 gevlucht naar Nederland. Op 24 april 1968 gaat de eerste paal de grond in. Op 12 september 1969 is de eerste oplevering en op 11 oktober wordt de kerk ingewijd door mgr. Zwartkruis, bisschop van Haarlem.

In 1969 bij de opening was de naam "Thaborkerk". In 1990 is de Thaborparochie, opgericht 1965, samengegaan met de parochie O.L. Vrouw van de Berg Carmel, opgericht 1957, waarvan de kerk toen is gesloten (en in 1994 gesloopt). Sinds deze samenvoeging heten parochie en kerk "Titus Brandsma", naar pater Titus Brandsma OCarm (1881-1942), die omkwam in Dachau en zalig werd verklaard op 3 november 1985. De as van slachtoffers uit Dachau heeft een plaats gekregen in een urn in de Titus Brandsmakerk, naast het borstbeeld van Brandsma.

De toren is voorzien van twee luidklokken met de namen 'Jezus' en 'Maria'. Zij zijn afkomstig uit de kloostertoren in Boxmeer, die in 1968 werd gesloopt. De 18 zusters uit Boxmeer namen hun intrek in het klooster in Amstelveen en namen daarbij de twee luidklokken mee.

De inrichting rond het priesterkoor is in 1983 iets gewijzigd. Medio jaren 1990 vond de laatste renovatie plaats. Sinds 16 februari 2010 staat het complex op de gemeentelijke monumentenlijst. In 2012 is het klooster, waar inmiddels naast de zusters van de Karmel orde ook de broeders van dezelfde orde woonden, leeg komen te staan. Sindsdien wordt het klooster door de parochie verhuurd aan een makelaar, die de kamers aan studenten en eenpersoonshuishoudens verhuurt.

Orgel

Nadat de Carmelparochie en de Thaborparochie waren samengevoegd tot Titus Brandsmaparochie, werd besloten in de Titus Brandsmakerk een nieuw orgel te laten bouwen. Het orgel is tussen 1995 en 1997 gebouwd door de firma Pels & Van Leeuwen, 's-Hertogenbosch. Op 25 april 1997 werd het orgel in gebruik genomen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur