Handelingen

Amersfoort, Liendertseweg 48 - H. Kruis

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: H. Kruis
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Amersfoort
Plaats: Amersfoort
Adres: Liendertseweg 48
Postcode: 3814PK
Sonneveld-index: 03892
Jaar ingebruikname: 1957
Architect: Wissen, H.J. van
Huidige bestemming: Kinderdagverblijf / Baptistenkerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Architectonisch zeer belangrijke, mooie wederopbouwkerk, met losstaande klokkentoren, en vele interessante details. Hoogtepunt in het oeuvre van de architect Herman J. van Wissen (1910-2000). De trapeziumvormige plattegrond was in de naoorlogse katholieke kerkbouw in ons land vernieuwend.

Deze kerk was in de jaren 2010 het "eucharistische centrum" (= de hoofdkerk) van de R.K. parochie O.L. Vrouw in Amersfoort, die heel Amersfoort beslaat. Deze functie is eind jaren 2010 - begin jaren 2020 toegewezen aan de St. Martinuskerk in Hoogland.

Vele parochianen hebben in het weekend van 9 en 10 oktober 2021 afscheid genomen van de Heilig Kruiskerk. Een emotioneel weekend, waarin de kerk aan de eredienst is onttrokken. De kerk is daarmee vrijgesteld voor een nieuwe bestemming. De kerk wordt verhuurd aan de Baptistengemeente.

  • 2020 - Voornemen sluiting voorjaar 2021.
  • 2021 - De godslamp van de Heilig Kruiskerk in Amersfoort heeft 63 jaar gebrand, maar is nu gedoofd. En hij gaat niet meer aan in deze jarenvijftigkerk met gevelmozaïek. (november 2021).
  • 2021 - Verhuurd aan Baptistengemeente Amersfoort.

Wandreliëf

Foto:Elza Kuyk

Er staat een monumentale voorstelling met het verhaal over het Lam uit de Apocalyps op de achterwand van de kerk. Dit wandreliëf is in graffitotechniek uitgevoerd, ontworpen en vervaardigd door E. Keller. Het ontwerp past in het rijtje van pre-Vaticanum II kerken. Nederland was al heel ver met de modernisering van de kerkelijke kunst vóór het Tweede Vaticaans Concilie.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur