Handelingen

Amersfoort, Euterpeplein 1 - Opstandingskerk (1963 - 2013)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Opstandingskerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Amersfoort
Plaats: Amersfoort
Adres: Euterpeplein 1
Postcode: 3816NM
Sonneveld-index: 03839
Jaar ingebruikname: 1963
Architect: Egberts, D.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk. In 2003 "SOW" (Samen Op Weg, met de Ned. Hervormde Kerk). Begin 2013 afgebroken.

De kerk werd in gebruik genomen 25 maart 1964. Ze is ontworpen door architect D. Egberts (1902-1982) uit Hilversum. Ze kostte na afbouw f 544.863 (euro 247.239). De eerste steen werd gelegd 8 juni 1962. Jaren heeft ze gefungeerd als de wijkkerk voor Randenbroek, Schuilenburg en het Vermeerkwartier. In de zomer 2003 is de kerk opgeknapt. De lange zware banken zijn in gedeeld en speelser geplaatst. De donkere muren zijn lichter gemaakt. Op 7 oktober 2003 is de kerk met een open huis weer in gebruik genomen. Teruglopend ledental binnen de Protestantse Gemeente Amersfoort deed deze kerk besluiten het kerkgebouw af te stoten. De kerk is inmiddels afgebroken. Op het open terrein is een supermarkt gebouwd.

Korte beschrijving

In diverse opzichten uiterst functioneel ontworpen, en daardoor architectonisch interessant, kerkgebouw. Kerkzaal op etage, met een lift in de, rechts van de voorgevel, gesitueerde sobere rechthoekige toren, waarin twee klokken. Onder deze kerkzaal bevinden zich vele nevenruimten. In deze kerk bevinden zich 7 uiterst kleurrijke ramen, glas-appliqué ("geplakt" op de vierkante ruiten), alle gebaseerd op Psalm 23: rechtsachter, tussen toren en kerkzaal, de titel van deze psalm; links, in de smalle zijbeuk, van achter naar voren de symboliek van 6 verzen van deze psalm.De ramen zijn ontworpen en uitgevoerd in 1964 door de jonge kunstenaar Ido Pieter Vunderink. Ook is van zijn hand de kurkwand voor een betere akoestiek.

Recente geschiedenis

In 2010 is de Opstandingskerk verkocht aan een projectontwikkelaar. Deze locale kerkelijke gemeente gaat verder met, en in De Open Hof, meer naar het noorden in Amersfoort, met als naam van deze gezamenlijke PKN wijkgemeente "De Bron". Laatste officiële viering als kerk PKN op zondag 30 januari 2011. Hierna zou dit kerkgebouw incidenteel nog (hooguit) een jaar worden gebruikt voor b.v. "diensten voor belangstellenden". De Opstandingskerk is in 2011-2012 (toch nog) tijdelijk in gebruik geweest als kerk van wijkgemeente "De Bron", tijdens de renovatie van het andere kerkgebouw van deze wijkgemeente, "De Open Hof". De 7 mooie glas-appliqué ramen van Ido Vunderink zijn behouden. Een aktie heeft deze ramen gered. Er wordt een nadere bestemming voor gezocht.

Orgel

Het orgel is in 1976 gebouwd door de firma Fama & Raadgever (Utrecht) voor de geref. Grachtkerk te Amersfoort. Na sluiting van deze kerk plaatsen zij het in 1991 over naar de Opstandingskerk. In 2012 is het orgel verkocht, afgebroken en verscheept naar een christen high school in Japan.

Afbeeldingen

De 7 glas-appliqué ramen

De beschrijving van de 7 ramen in de voormalige (1964-2012) Opstandingskerk aan het Euterpeplein in Amersfoort. De zeven kleurrijke appliqué-ramen (appliqué=opgelegd,opgeplakt) werden gemaakt door Ido Pieter Vunderink. Vermoedelijk zijn al deze ramen helaas tijdens de sloop verloren gegaan.

  • Het eerste raam herinnert aan Psalm 23, uitgebeeld door een harp van David, de psalmdichter. De zes ramen aan de linkerkant visualiseren de eerste zes verzen van de psalm.
  • Vers 1: "de Heer is mijn herder"'een herder met een schaap over de schouder.De zeven sterren(kruisen)verwijzen naar Openbaring 1:6; Hij houdt de zeven sterren/planeten, dus de hele wereld in Zijn hand.
  • Vers 2: "Hij laat mij rusten." Een liggende figuur in volkomen rust en overgave onder het alziende oog van God.
  • Vers 3: Hij leidt mij langs veilige paden. Twee helften: links een donkere, rechts een lichte. In het lichte de weegschaal in balans als aanduiding van het rechte spoor.De donkere kant toont de tegenstelling ervan.
  • Vers 4:"Al gaat mijn weg door een donker dal." Uitgebeelde schaduwen van de dood en de doodsrivier, waarover de vleugels van de gier. Het Kruis in het licht dwars er doorheen want "U bent bij mij".
  • Vers 5: "U nodigt mij aan tafel; U zalft mijn hoofd met olie". Voor beide elementen is een uitbeelding gevonden in de druiventros, voor de rijkdom van de maaltijd en in de kroon die het hoofd zal bedekken.
  • Vers 6:"Ik keer terug in het huis van de Heer tot in lengte van dagen". Deze zekerheid ziet men terug in de eerste en de laatste letters van het Griekse alfabet: de Alfa en de Oméga.

(BP 06-03-2014)