Handelingen

Amersfoort, Coninckstraat 67 - Sint Rochus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Sint Rochus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Amersfoort
Plaats: Amersfoort
Adres: Coninckstraat 41
Postcode: 3811WD
Sonneveld-index: 03828 20715
Jaar ingebruikname: 16e
Architect:
Huidige bestemming: cultureel centrum
Monument status: Rijksmonument 324416

Geschiedenis

De St. Rochuskapel werd rond 1500 gebouwd. St. Rochus was de beschermheilige van alle besmettelijke ziekten, zoals de pest. Ook was hij de beschermheilige van de pelgrims. Aan het eind van de 16e eeuw raakt de kapel buiten gebruik. Na jarenlang dienst te hebben gedaan als pakhuis is de kapel in 1905 gerestaureerd. Vanaf die tijd vonden er de wekelijkse uitdelingen plaats. Niemand minder dan architect Pierre Cuypers (1827 - 1921) voorkwam rond 1900 dat de Sint Rochuskapel werd afgebroken. Dat blijkt uit bouwhistorisch onderzoek naar het gerestaureerde monument. Cuypers maakte een tour door Amersfoort en stelde vast dat enkele monumentale gebouwen die in een deplorabele staat verkeerden moesten blijven staan: de Koppelpoort, de Mannenzaal én de Rochuskapel. Nu is de kapel, te vinden op het terrein van hofje De Armen de Poth opnieuw gerestaureerd.

  • (Bron:Erfgoedstem)

De Armen de Poth

De belangrijkste doelstelling van de Stichting ‘De Armen de Poth’ is het bieden van onderdak tegen een geringe vergoeding aan oudere mensen uit Amersfoort met een bescheiden inkomen. Het is een voortzetting van één van de oorspronkelijke taken van De Poth. Vanaf de late 14e, mogelijk vroege 15e eeuw werden dakloze mensen voorzien van onderdak, ‘Arme Huyssittende’ van de noodzakelijke levensbehoeften en werden pestlijders verzorgd. De andere huidige doelstelling van De Poth is het instandhouden van het monumentale hofje. De Broederschap van de Heilige Geest verzorgde vermoedelijk vanaf 1350 in Middeleeuws Amersfoort de zieken. Bovendien verstrekten deze lekenbroeders aan arme mensen maaltijden of ingrediënten daarvoor, de zogenaamde proven. In de volksmond werden de giften ‘de Poth’ genoemd. Daaraan ontleenden de broeders hun bijnaam: Pothbroeders. In een oorkonde van het Amersfoortse stadsbestuur uit 1447 wordt hun naam voor het eerst officieel genoemd. Rond 1525 verhuisden de Broeders vanaf de Heilige Geestkapel (nu de plek van de Lutherse Kerk aan de Langestraat) naar het huidige terrein van De Poth. Dit was gelegen buiten de oudste ommuring in een gebied dat al in 1388 wordt genoemd en bij toeval ‘Pothof’ heette. Aan het eind van de 15e eeuw kwam het terrein in handen van De Poth. Ook wel de Poth genoemd.

Vanaf 1905 werden de uitdelingen in de St. Rochuskapel gehouden. Voor niet-bewoners eindigden de uitdelingen in 1962, voor de bewoners in 1975. Nu komen de regenten en de bewoners nog driemaal per jaar bijeen voor de traditionele symbolische uitdelingen

Monumentomschrijving Rijksdienst

KAPEL van het Gasthuis (Sint Rochuskapel) 1507. Het oude klokje, dat Henricus Aeltszn. van Meurs in 1620 vervaardigde (diam. 45 cm), werd in 1999 door een nieuwe klok van Eijsbouts vervangen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur