Handelingen

Alkmaar, Honkpad 2 - De Open Hof

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Open Hof
Genootschap: Ned. Geref. Kerk en Chr. Geref.Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Alkmaar
Plaats: Alkmaar
Adres: Honkpad 2
Postcode: 1816LZ
Inventarisatienummer: 15375 16679
Jaar ingebruikname: 2000
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Voormalig clubgebouw van de scouts. In 1998 aangekocht door de Ned. Geref. Kerk en de Chr. Geref. Kerk, die eerder gezamenlijke kerkdiensten hielden in de R.K. Kerk H. Pius X. Houten gebouw. Verbouwd tot kerkzaal. Uitgebreid met metalen torentje.

De Christelijk Gereformeerde kerk (CGK) en de Ned Gereformeerde kerk (NGK) vormen al sedert 2 juli 1995 een federatie. Vanaf 1 januari 2008 zijn er soms diensten van CGK en NGK en vrijgemaakt Gereformeerden (GKV). Vanaf zondag 7 maart 2010 worden er iedere week middagdiensten georganiseerd door alle drie kerkgenootschappen samen. Nu de ochtenddiensten nog. Alleen de door de GKV gehuurde Hervormde kerk - Kapelkerk is groot genoeg voor alle kerkgangers.

Op zaterdagen zijn hier sabbatvieringen van de Zevende-Dags Adventisten.

Orgel

Het orgel is gebouwd door Van Vulpen in 1961 voor de Gereformeerde kerk in Rilland-Bath. Sinds 2000 staat het orgel in De Open Hof in Alkmaar.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 8 januari 2008.

De gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv), de christelijke gereformeerde kerk (cgk) en de Nederlands gereformeerde kerk (Ngk) van Alkmaar gaan nauwer samenwerken, melden de drie gemeenten. De cgk en de Ngk vormen al 12,5 jaar een federatie onder de naam de Open Hof. Met de nieuwe samenwerking met de gkv is een periode van tientallen jaren gescheiden optrekken overbrugd en zijn kanselruil en gezamenlijke diensten mogelijk geworden, aldus de drie. In de afgelopen maanden is „hard gewerkt” om de goedkeuring te krijgen van de betrokken gemeenten en de landelijke kerkverbanden. Nu vanuit deze verbanden groen licht is gegeven, kan een intensieve samenwerking gestalte krijgen, melden de kerkenraden. Deze maand wordt gestart met kanselruil. In de loop van het voorjaar zullen gezamenlijke diensten plaatsvinden. In een gezamenlijke verklaring spreken de betrokken kerken onder andere hun verdriet uit over de verdeeldheid die sinds 1892 en 1967 de drie gemeenten gescheiden hield. De federatie cgk/Ngk in Alkmaar telt ruim 250 leden; de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) heeft zo’n 325 leden.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur