Handelingen

Alkmaar, Hobbemalaan 125 - Pius X

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Pius X
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Alkmaar
Plaats: Alkmaar
Adres: Hobbemalaan 125
Postcode: 1816GA
Sonneveld-index: 04664
Jaar ingebruikname: 1968
Architect: Groot, J. de
Huidige bestemming: hospice en kleine kerkzaal
Monument status: Geen

Geschiedenis

De R.K. parochie H. Pius X is ontstaan in de jaren 1960 wegens de westelijke uitbreiding van Alkmaar en de trek van de R.K. bevolking naar de nieuwe wijk De Hoef.

Buitengewoon belangrijke moderne R.K. kerk: brede zaalkerk met bijruimten, onder een lessenaarsdak, en rechts een semi-vrijstaande toren. Vooral van belang vanwege het grote, brede, kleurrijke glas-in-lood raam in de voorgevel, ontworpen door de kunstenaar J. Min. Architectonisch verwant aan de H. Maria Moeder Gods in Haarlem-Schalkwijk van dezelfde architect. Tevens illustratief voor de versobering in de R.K. kerkbouw vanaf de jaren 1960 onder invloed van het Tweede Vaticaans Concilie.

Tijdelijk, tot 1999, ook in gebruik geweest als Nederlands Gereformeerde en Christelijke Gereformeerde Kerk (deze twee kerkgenootschappen namen in 1999 "De Open Hof" in gebruik).

Wegens teruggang van het aantal kerkgangers is deze kerk midden jaren 2000 intern verbouwd en gesplitst.

Het linker 3/4 gedeelte van het kerkgebouw is na die verbouwing, en uitbreiding aan de achterkant, in 2005 als Hospice Alkmaar in gebruik genomen. Daarbij is de ruimtewerking binnen, met name het zicht op de grote raampartij, toch grotendeels bewaard gebleven.

Het rechter 1/4 gedeelte, dat sinds de verbouwing met een muur (links) is gescheiden van de Hospice, is sinds 2005 als "Liturgisch Steunpunt Pius X" van de R.K. Parochie Alkmaar, c.q. kerkzaal, "tot nader order in gebruik".

Bij dit rechter gedeelte behoort ook de kerktoren, waarvan de onderkant, binnen, de afsluiting vormt van een "dagkerk" (met plaats voor ongeveer 30 mensen). Deze dagkerk is regelmatig geopend.

Een interessant detail is, dat het tabernakel zich al vanaf het begin onderin de toren bevindt, en dus ook eerder nooit was opgesteld in de grote kerkzaal.

Orgel

Men maakt tegenwoordig gebruik van een elektronisch orgel. Voor de verbouwing was er een orgel aanwezig van firma Jos H. Vermeulen, gebouwd in 1968.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur