Handelingen

Aerdt, Kerkweg 26 - Helena

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Helena
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Rijnwaarden
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zevenaar
Plaats: Aerdt
Adres: Kerkweg 26
Postcode: 6913AK
Sonneveld-index: 10835
Jaar ingebruikname: 1536
Architect:
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Rijksmonument 21959
opname 08-09-2009 foto. André van Dijk. Veenendaal. Kerkenverzamelaar.

Geschiedenis

Toren 14e eeuw.

  • 2017 - Januari 2017 overdracht van deze kerk door de PKN Rijnwaarden aan de Stichting Oude Gelderse Kerken.
  • 2019 - De kerk is eigendom van de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK) en wordt gebruikt voor sociale en culturele activiteiten. Het monumentale gebouw is te huur voor bijvoorbeeld exposities, concerten en huwelijkssluitingen. Daarnaast kunnen er incidenteel kerkdiensten plaatsvinden. Ook kunnen er huwelijksdiensten en uitvaartdiensten plaatsvinden.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk. Forse laat-gotische dorpskerk (XVI) met eenbeukig, driezijdig gesloten koor en schip, dat alleen aan de zuidzijde door een smalle zijbeuk wordt begeleid. Het schip wordt door natuurstenen banden tussen het metselwerk verlevendigd.

Inwendig: kruisribgewelven, ten dele op gebeeldhouwde kraagstenen en ronde zuilen. Toren XII B (?) - XIV A; bovenste geleding en spits 1875. Kerk gerestaureerd 1934. Eenklaviers orgel, in 1846 door H. Haffmans gemaakt. Op een steunbeer van de kerk zit een ronde zuidwijzer van Baumbergersteen.

In de media

  • Uit Erfgoedstem, d.d. 28 januari 2017

Op vrijdag 27 januari 2017 is de Kerk van Aerdt overgedragen aan de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK). De kerk krijgt een eigen plaatselijke commissie (PC) die aan het werk gaat om andere activiteiten te ontwikkelen waarmee de reguliere lopende kosten gedekt kunnen worden. De SOGK zal zorgdragen voor het duurzaam beheer en behoud van de kerk. De inzet is om het kerkgebouw weer een plaats en functie te geven in de lokale gemeenschap. De kerk, staat in het dorp Aerdt aan de dijk. De kerk in Aerdt die oorspronkelijk aan Sint Helena gewijd was, in in 1609 overgegaan naar de Hervormde Gemeenschap. De feestdag van Sint Helena is 18 augustus en omstreeks deze dag vierde en viert men in Aerdt kermis (kerkmis). In de buurtschap ‘Onder-Aedt’ heeft ooit een dependance van de kerk gestaan, de Antoniuskapel.

De kerk is een forse laat-gotische dorpskerk (XVI) met eenbeukig, driezijdig gesloten koor en schip, dat alleen aan de zuidzijde door een smalle zijbeuk wordt begeleid. Het schip wordt door natuurstenen banden tussen het metselwerk verlevendigd. De toren is van 14e eeuw Inwendig: kruisribgewelven, ten dele op gebeeldhouwde kraagstenen en ronde zuilen. Toren XII B (?) – XIV A; bovenste geleding en spits 1875. Kerk gerestaureerd 1934.

In de kerk bevindt zich een eenklaviers orgel, in 1846 door H. Haffmans gemaakt. Op een steunbeer van de kerk zit een ronde zuidwijzer van Baumbergersteen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur