Handelingen

Abbenes, Hoofdweg 1764 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk
Genootschap: PKN Nederlands Hervormd
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Haarlemmermeer
Plaats: Abbenes
Adres: Hoofdweg 1764
Postcode: 2157MB
Inventarisatienummer: 04627
Jaar ingebruikname: 1868
Architect: P. J. Hamer, Amsterdam
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Gebouwd als Ned. Hervormde Kerk. Charmante kleine dorpskerk met torentje.

Na de droogmaking van de Haarlemmermeer gingen de Abbenessers aan de overkant van de ringvaart in Kage (het huidige Kaagdorp) naar de kerk. Vanwege de sterke groei van de bevolking werd dat dorpskerkje te klein. Het plan ontstond om een kerk te stichten in Abbenes, in de drooggelegde Haarlemmermeerpolder.

Jan Pieter Heije, arts, dichter en beheerder van de gronden rondom Abbenes, ook 'weldoener van Abbenes' genoemd, en meester Pieter Boekel, schoolmeester te Abbenes hadden een hoofdrol in de totstandkoming van de kerk.

De grond van de kerk, aan de Hoofdweg, naast de toenmalige openbare school, werd door J.P. Heije namens de familie Van Voorst ter beschikking gesteld. Heije schonk deze grond 'ten eeuwigen dage', echter met de bepaling dat er géén andere gebouwen dan kerk en pastorie op mogen worden gesticht.

Gelden werden ingezameld en meester Boekel schreef een geschiedenis over de Haarlemmermeer, het eerste hierover, waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de kerkbouw in Abbenes. Voor fl. 15.975,-- werd door L. Kieviet uit Kruisdorp (Hoofddorp) de kerk gebouwd. Architect was P.J. Hamer uit Amsterdam. In april 1868 ving men aan met de bouw en de eerste steen werd gelegd door de 17-jarige Sophia Heije met een zilveren troffeltje. Op 29 maart 1869 werd de kerk in gebruik genomen.

Sinds 2007 is de kerk in gebruik bij de Protestantse Gemeente Abbenes.

Orgel

Het orgel is in 1951 gebouwd door de firma Gebr. Van Vulpen (Utrecht). In 1986 wordt het gerestaureerd en opnieuw geïntoneerd door de firma Kaat & Tijhuis (Kampen).

Dispositie
  • Manuaal: Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Gedekte fluit 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 3-4 sterk.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur