Handelingen

Aartswoud, Schoolstraat 45 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Opmeer
Plaats: Aartswoud
Adres: Schoolstraat 45
Postcode: 1719AS
Inventarisatienummer: 04625
Jaar ingebruikname: 1884
Architect: Leeuw, C.; Deutekom, C.
Huidige bestemming: cultureel centrum
Monument status: Rijksmonument 31783 (Kerk)


Geschiedenis

De klok, met een gewicht van 1482 kilo, is destijds door de Duitse bezetter in beslag genomen om te worden omgesmolten. Het transport per schip richting Urk strandde echter op de Vormt bij Urk. De klok kon na de oorlog weer worden geborgen en in ere hersteld.

Als kerk buiten gebruik gesteld in 1998 en in 1999 overgenomen door de Stichting Kerk Aartswoud.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Hervormde kerk, opgetrokken in 1884 ter plaatse van de toen afgebroken laatgotische kerk, waarvan de toren in de nieuwe kerk werd geïntegreerd. Rijk gesneden herengestoelte 1641. Drie grote koperen zestien-arms en twee twaalf-arms kronen; kleine zesarmige kroon. Orgel in 1885 gemaakt door R. Ibach.

Toren

31785 De toren dateert uit de 16e eeuw en was oorspronkelijk een vrijstaande toren. De toren bestaat uit drie geledingen, aan de west- en zuidzijde met machinale steen bemetseld. Aan de noordzijde in de tweede geleding twee brede spitsboognissen, waarin gevorkte montans opgaan, in de derde geleding kleine rondbogig gesloten galmgaten tussen rechthoekige spaarvelden. Aan de oostzijde nog natuurstenen negblokken waarneembaar. Wenteltrap uitgespaard in de noordmuur aan de oostkant. XVI B. Klokkenstoel met klok van Henricus Nieman, 1620, diam. 120 cm en mechanisch torenuurwerk, Weule, ca. 1920.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur