Handelingen

Aarle-Rixtel, Kouwenberg 29 - Kouwenbergs Kerkje

Uit Reliwiki

Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kouwenbergs kerkje
Genootschap: Hervormde Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Laarbeek
Plaats: Aarle-Rixtel
Adres: Kouwenberg 29
Postcode:
Sonneveld-index: 14541, 00408, 19035
Jaar ingebruikname: 1848
Architect: Veggel, A. van
Huidige bestemming: culturele ontmoetingsplaats
Monument status: Rijksmonument 6943



Geschiedenis

Naar een ontwerp van A. van Veggel is in 1848 een hervormde kerk gebouwd. De kerk aan de Kouwenberg 29 is in 1987 gesloten voor de hervormde eredienst. Twee jaar later kocht de Nieuw Apostolische Kerk het gebouw voor het symbolische bedrag van één gulden. Rond 2000 was de nieuw apostolische gemeente dusdanig geslonken dat het gebouwtje leeg kwam te staan. Inmiddels is de kerk op de rijksmonumentenlijst geplaatst. In 2008 is de Stichting Kouwenberg-kerkje gevormd. Men wil het kerkje kopen, restaureren en het een culturele bestemming geven. Vanaf 1 januari 2006 verhuurt men de kerk aan de Christengemeenschap Hermon uit Eindhoven. In 2000 is het kerkje opnieuw gesloten voor de eredienst. In 2008 is de Stichting Kouwenbergkerkje opgericht. Sinds 2009 in bezit van Stichting Het Kouwenbergs Kerkje. www.kouwenbergskerkje.nl

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde Kerk. Rechthoekig zaalkerkje, gebouwd door A. van Veggel in 1847, verbouwd in 1874. Het gepleisterde kerkje draagt een pannen zadeldak tussen puntgevels en een houten klokkentorentje boven de voorgevel. Rondboogvensters en steunberen. Inwendig een gestucadoord houten tongewelf. Preekstoel uit de 17e eeuw, kerkharmonium (gebouwd door Trayser in 1877) achter neogotisch schijn-front op balustrade, twee tekstborden en twee psalmbordjes. Eenvoudige koperen doopvont afkomstig uit de Herv. Kerk van Helmond.

Cultuur Historische Waardekaart

Rechthoekig zaalkerkje, gebouwd door A. van Veggel.

  • Bouwperiode: 1847
  • Groen: Zomereik van ca. 150 cm. omtrek.
  • Interieur: Inwendig een gestucadoord houten tongewelf. Preekstoel uit de 17e eeuw, kerkharmonium (gebouwd door Trayser in 1877) achter neogotisch schijn-front op balustrade, twee tekstborden en twee psalmbordjes. Eenvoudige doopvont afkomstig uit de Hervormde Kerk van Helmond.
  • Bijgebouwen: Gietijzeren hek met pijnappels.
  • Dak en Bedekking: Zadeldak met tuile du Nord pannen, een houten klokketorentje boven de voorgevel.
  • Vensters en Deuren: Rondboogvensters en steunberen.
  • Gevels en Materialen: Baksteen, gepleisterde gevels.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur