Handelingen

,s-Hertogenbosch, Jan Heinsstraat - Kapel Carolus Ziekenhuis (1965 -1976)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel Carolus Ziekenhuis
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: 's-Hertogenbosch
Plaats: 's-Hertogenbosch
Adres: Jan Heinsstraat
Postcode:
Inventarisatienummer: 07690
Jaar ingebruikname: 1965
Architect: Schijvens, J.C.A.
Huidige bestemming: Gemeentearchief 's Hertogenbosch
Monument status: na te gaan

Geschiedenis

Kapel Carolus / Liduina Ziekenhuis. Rechthoekige moderne kapel. Het adres van dit complex is nu Arena i.p.v. Jan Heinsstraat.

In de Protestantse (vm. Ned. Hervormde) Exoduskerk te Sommelsdijk (Z.H.) is 26 november 2004 een nieuw orgel in gebruik genomen. Een Pels-orgel, in 1966 gebouwd voor de kapel van het Carolus Ziekenhuis van Den Bosch. Later is het weer verwijderd en opgeslagen bij de fa. Pels & van Leeuwen. Het orgel heeft 16 stemmen, verdeeld over twee klavieren en een zelfstandig pedaal.

Dit orgel heeft gestaan in de kapel van het Carolusziekenhuis aan de Jan Heinsstraat in 's-Hertogenbosch. In 1976 verhuisde dit ziekenhuis naar de Hervense Baan in 's-Hertogenbosch. De kapel uit 1965 werd verbouwd tot Stadsarchief. Het orgel werd opgeslagen bij de fa. Pels & van Leeuwen.De gebrandschilderde ramen van Marius de Leeuw verhuisden naar de Maria Reginakerk in Boxtel. Na de sluiting van die kerk in 2003, en vóór of tijdens de sloop in 2008, werden deze ramen opnieuw opgeslagen. Bij de bouw van het nieuwe Jeroen Boschziekenhuis is een nieuwe aparte kapel gebouwd, waarin een deel van de ramen een nieuwe plaats heeft gekregen (2011). Het Carolusziekenhuis aan de Hervense Baan in 's-Hertogenbosch is in april 2011 gesloten.

De nieuwe kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is tevens een eerbetoon aan de Zusters van de Congregatie Carolus Borromeus. Die zusters hebben zondag 3 juli 2005 afscheid genomen, na hier 125 jaar actief te zijn geweest.

Afbeeldingen

Toelichting bij de eerste afbeelding. Bron: www.josschijvens.nl.

Verpleegstershuis, klooster en kapel, rectoraat, werkplaatsen en ketelhuis Carolus ziekenhuis Zusters van de Heilige Carolus Borromeus, Jan Heinsstraat 3 Den Bosch, 1961-1966. Uitbreiding bij het reeds bestaande Carolusziekenhuis. Op de foto links achter de verpleegstersflat, daarvoor de kapel en rechts het klooster van de zusters. Al kort na de realisatie van deze uitbreiding bleek dat de locatie in het centrum van de stad niet meer voldeed. Eind jaren zeventig werd er een nieuw ziekenhuis gebouwd aan de rand van de stad door Verberk & Pontzen. De kapel van het nu voormalige Carolusziekenhuis werd omgebouwd tot stadsarchief waarbij de glas in lood ramen van Marius de Leeuw verwijderd werden. De verpleegstersflat en het klooster werden appartementen.