Handelingen

,s-Heer Hendrikskinderen, Plein 1 - Nicolaaskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nicolaaskerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente te 's-Heer Hendrikskinderen
Provincie: Zeeland
Gemeente: Goes
Plaats: 's-Heer Hendrikskinderen
Adres: Plein 1
Postcode: 4472AT
Inventarisatienummer: 06509
Jaar ingebruikname: 15e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 16404

Geschiedenis

's-Heer Hendrikskinderen is ontstaan in de late middeleeuwen. Dit kerkringdorp ligt op een uitloper van de kreekrug, waarop ook Goes is gesticht. Het dorp vormde samen met 's-Heer Arendskerke tot 1970 een zelfstandige gemeente. In dat jaar kwam de herindeling en gingen de beide dorpen deel uitmaken van de gemeente Goes.

Van de Hervormde kerk stamt de - vermoedelijk onvoltooide - robuuste toren van twee geledingen met haakse steunberen uit de eerste helft van de 15e eeuw. De achtzijdige lantaan werd in 1805 toegevoegd. In de in 1948 gerestaureerde toren hangt een door Adriaen Steylaert vervaardigde klok (1578). De huidige zaalkerk met neogotische gietijzeren raamtraceringen dateert van 1805 en bevat een preekstoel uit circa 1650.

Tevens kliederkerk.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Nederlands Hervormde Kerk en kerkhof. Blijkens ingemetselde gedenksteen uit 1805 daterend gebouw, fraai gesitueerd op een kerkbrink. Inwendig: preekstoel midden 17e eeuw, met lichtarm, doopbekkenhouder en zandloper.

Toren

Toren Nederlands Hervormde Kerk. Onderbouw met twee geledingen in sobere baksteenbouw daterend uit de eerste helft van de 15e eeuw. In de 19e eeuw verhoogd met een achtkant. Overwelfde benedenruimte met blindnissen waarin traceringen. Klokkenstoel met klok van Adriaen Steylaert, 1579, diam. 74 cm. Mechanisch torenuurwerk, Eijsbouts, is buiten gebruik gesteld.

Orgels

In het gebouw staan 2 pijporgels. De soort of functie van het hieronder beschreven orgel is die van hoofdorgel. Het orgel staat op de galerij boven de ingang.

Zie ook : website www.orgelsinzeeland.nl

Historische gegevens

De bouwer van orgelkas en binnenwerk is Fa. Standaart in 1912. Daarna :

  • 1960: A. Nijsse: reparatie
  • 1990: A. Nijsse & Zn: restauratie onder advies van Klaas Bolt

Technische gegevens

Het orgel heeft de volgende klavieren: één manuaal, pedaal met eigen registers.

De dispositie is als volgt: Manuaal: Bourdon 16’, Prestant 8’, Roerfluit 8’, Viola 8’, Vox Celeste 8’, Aeoline 8’, Octaaf 4’, Fluit Dolce 4’, Woudfluit 2’, Cornet V sterk disc., Trompet 8’ Pedaal: Subbas 16’ Werktuiglijke registers: Koppel Pedaal-Manuaal, Tremulant, Ventiel

Plaats klaviatuur / speeltafel: linkerzijde kas; Manuaalomvang: C-f’’’; Pedaalomvang: C-d’; Deling Bas/Discant: b/c’ Windladensysteem: kegelladen; Toetstractuur: pneumatisch; Registertractuur: pneumatisch; Stemtoonhoogte: a1 = 440 Hz Stemmingssysteem (Temperatuur): Evenredig zwevend

Het hieronder beschreven orgel is die van positief. Het orgel staat in de consistorie. Zie ook : website www.orgelsinzeeland.nl

Historische gegevens

De bouwer van orgelkas en binnenwerk is een onbekende amateur-orgelbouwer.

Technische gegevens

Het orgel heeft één manuaal klavier, geen pedaal

De dispositie is : Manuaal: Gedekt 8’ – spreekt permanent

Plaats klaviatuur / speeltafel: voorzijde kas Manuaalomvang: C-c’’’; Windladensysteem: ?; Toetstractuur: mechanisch; Stemtoonhoogte: a1 = ? Stemmingssysteem (Temperatuur): ? Bijzonderheden: het is al jaren onbespeelbaar door achterstallig onderhoud

In de media

  • Uit Omroep Ze4eland, d.d. 14 september 2019

De naamloze kerk van 's-Heer Hendrikskinderen heeft weer een naam. De kerk werd honderden jaren geleden gebouwd en kreeg tóén wel degelijk een naam, maar in de loop der jaren werd die naam niet meer gebruikt en uiteindelijk: vergeten. Bewoner van het dorp Pim Huijbregsen startte een zoektocht. "Ik ben vijf jaar lang bezig geweest met mijn zoektocht naar de naam van de kerk. Iedere dag, wanneer het regende, was ik te vinden in het stadsarchief. Ik speurde in kerkboekjes, archiefpapieren enzovoorts. Uiteindelijk kwam ik de kerknaam van toen tegen: de Nicolaaskerk", aldus Huijbregsen. In het kader van de Nationale Monumentendag openen tientallen Zeeuwse monumenten vandaag hun deuren voor publiek. Zo ook de kerk in 's-Heer Hendrikskinderen. Onder het thema 'Plekken van Plezier' tonen kunstenaars van binnen en buiten het dorp hun werk in de kerk.

Wethouder Loes Meeuwisse kreeg, als inwoner van 's-Heer Hendrikskinderen, de eer om de naam van de kerk te onthullen. Huijbregsen stond haar bij. "Ik heb van alles opgezocht over de kerk. Als je in de archieven duikt, kom je van alles tegen. Ik weet nu allerlei weetjes over de kerk die ik vandaag kan vertellen."

De huidige Nicolaaskerk is gebouwd tussen 1805 en 1806, deels met de stenen van de kerk die er eerst stond. De toren komt uit de vijftiende eeuw. Het bovenste gedeelte van de toren kwam pas in 1880. Die wordt ook wel 'de Peperbuzze' genoemd.

Voor veel inwoners van het dorp was de naam Nicolaaskerk nog totaal onbekend. "Ik ga altijd naar deze kerk, maar ik had geen idee wat de naam was", vertelt een voorbijganger. "Een naam voor een kerk is ook niet belangrijk, vind ik. Het is gewoon dé kerk van 's-Heer Hendrikskinderen, want we hebben er maar één!"

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur