Handelingen

,s-Heer Arendskerke, Torenring 2 - Petruskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Petruskerk
Genootschap: PKN Federatie Protestantse Gemeenten 'De Samenwerking'
Provincie: Zeeland
Gemeente: Goes
Plaats: 's-Heer Arendskerke
Adres: Torenring 2
Postcode: 4458BC
Inventarisatienummer: 06505
Jaar ingebruikname: 15e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 16399 (Kerk)
16400 (Toren)

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren. Vroeger gewijd aan Sint Petrus. Wordt ook Dorpskerk genoemd.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Ned. Herv. KERK. Eenbeukig gebouw (het koor in de 19de eeuw afgebroken) daterend uit omstreeks 1450 en geheel met natuursteen bekleed. De muurstijlen van het tongewelf rusten op ten dele oude kraagstenen.

Inwendig: preekstoel uit 1649. Deurtje naar de consistoriekamer uit dezelfde tijd. Banken met gesneden panelen plm 1525. Overhuifde herenbank uit 1650 en een in dezelfde stijl gedateerde 1739. Twee lichtarmen en vier kronen met dubbele adelaar, midden 17de eeuw, drie gewijzigd tot petroleumlampen. Van oorsprong een eenklaviersorgel dat in 1708 is gebouwd door Jean Baptiste Forceville uit Brussel voor een kloosterkerk of abdij in Brabant. In 1798 wordt het in de r.-k. kerk te Zierikzee geplaatst. In 1868 overgeplaatst naar 's-Heer Arendskerke en uitgebreid met een tweede klavier en vrij Pedaal door de Gebr. Franssen (Roermond). In 1923 zijn op het Hoofdwerk veel registers van het oude orgel door nieuwe vervangen.

Toren

Toren Ned. Herv. Kerk. Stoer bakstenen gebouw van drie geledingen sober met blindnissen versierd. De steunberen doorgaand tot aan de gemetselde balustrade. Uitkragingen aan de vier hoeken van de balustrade bedoeld als voeting voor hoektorentjes. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van Thomas Both, 1591, diam. 66,5 cm en een moderne klok. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk uit de 17de eeuw.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur