Handelingen

,s-Gravenzande, Pieter de Heusstraat - O.L. Vrouw ten Hemelopneming (1949 - 1966)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw ten Hemelopneming
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Westland
Plaats: 's-Gravenzande
Adres: Pieter de Heusstraat
Postcode:
Jaar ingebruikname: 1949
Architect:
Huidige bestemming: Buiten gebruik (1966)
Monument status: Geen


Geschiedenis

De roerige tijden in onze vaderlandse geschiedenis en de reformatie brachten grote veranderingen teweeg in het kerkelijk klimaat. Daarbij verloor ’s-Gravenzande haar katholieke identiteit en haar kerk.

Pas in 1949 ontstond in 's-Gravenzande weer een rooms katholieke kerkgelegenheid. Als 'bijkerk' van de H. Machutusparochie in Monster werd toen de kerkzaal aan de Pieter Heusstraat door Mgr. J.P. Huibers, bisschop van Haarlem, ingezegend. De diensten werden door de geestelijkheid van Monster verzorgd.

Vanwege het groeiend aantal parochianen werd later, onder leiding van de eerste 'eigen' pastoor J. Sikkink, uitgezien naar een grotere kerkgelegenheid. Daarom werd in 1966 een houten noodkerk geplaatst aan de rand van de toenmalige bebouwde kom van ’s-Gravenzande, op de plaats van het huidige kerkgebouw. Deze noodkerk heeft dienst gedaan tot het moment dat met de bouw van het huidige kerkgebouw werd begonnen. Tijdens de bouw werd onze parochie gastvrij ontvangen door de Hervormde Gemeente (Uniekerk) in de Langestraat.