Handelingen

,s-Gravenpolder, ,s-Gravenstraat 1 - Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Zeeland
Gemeente: Borsele
Plaats: 's-Gravenpolder
Adres: 's-Gravenstraat 1
Postcode: 4431AA
Inventarisatienummer: 06480
Jaar ingebruikname: 1935
Architect:
Huidige bestemming: kerkelijk centrum Protestantse Gemeente
Monument status: geen


Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk.

Sinds 2004 is dit het verenigingsgebouw van de locale Protestantse Kerk Nederland (PKN), met als naam De Ontmoeting. De kerkdiensten zijn nu allemaal in de historische Maartenskerk.

Orgel

In het gebouw is 1 pijporgel aanwezig. Het orgel heeft de volgende plaats in het gebouw: galerij boven de ingang. Over het orgel zijn de volgende informatiebronnen bekend: Website Orgels in Zeeland, Stichting Utrechts Orgelarchief Maarten Vente.

Historische gegevens: De bouwer van orgelkas en binnenwerk is C. Verweys. Orgelkas en binnenwerk zijn opgeleverd in het jaar 1958. Het orgel heeft geen andere locatie gehad in het gebouw. Na de bouw van het orgel zijn de volgende werkzaamheden uitgevoerd: ?: Dispositiewijzigingen door een onbekende orgelmaker op een onbekend moment, waarbij het eerste manuaal is voorzien van een Prestant 8’ en een Viola di Gamba 4’. Op het tweede manuaal is een Fluit 4’ bijgeplaatst.

Technische gegevens

Het orgel is voorzien van de volgende klavieren: twee manualen, pedaal met eigen registers.

De dispositie is als volgt: Manuaal I: Prestant 8’, Gedekt 8’, Prestant 4’, Viola di Gamba 4’, Nasard 2 2/3’ Manuaal II: Holquintadeen 8’, Fluit 4’, Fluit 2’, Mixtuur II sterk Pedaal: Subbas 16’, Gedekt 8’ (transmissie) Werktuiglijke registers: Koppel Manuaal I-Manuaal II, Superkoppel Manuaal I-Manuaal II, Koppel Pedaal-Manuaal I, Koppel Pedaal-Manuaal II

Plaats klaviatuur / speeltafel: losstaande speeltafel rechts van het orgel op de begane grond. Manuaalomvang: C-f’’’; Pedaalomvang: C-f’; Windladensysteem: sleepladen Toetstractuur: elektrisch; Registertractuur: elektrisch; Stemtoonhoogte: a1 = 440 Hz Stemmingssysteem (Temperatuur): Evenredig zwevend

[INVCOZZL]

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur