Handelingen

,s-Gravenhage, Zoutkeetsingel 112 - Vrije Evangelische Gemeente

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Vrije Evangelische Gemeente
Genootschap: Chinese Christelijke Gemeente in NL
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Zoutkeetsingel 112
Postcode: 2512HL
Sonneveld-index: 02085
Jaar ingebruikname: 1902
Architect: Kruikemeijer, W.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Voormalige kerk Gereformeerde Gemeente onder het Kruis en voormalige Gereformeerde Gemeenschap en Vrije Evangelische Gemeente. Interessante rij woonpanden met in het midden een kleine kerktoren.

Vanaf 2015 is de Nederlandstalige afdeling van de Chinese Christelijke Gemeente in Nederland (CGGN) eigenaresse en gebruikster van dit kerkgebouw, afdeling Den Haag. De CCGN is een protestants, evangelisch kerkgenootschap met diverse gemeenten in Nederland. Gezinnen, jongeren en ouderen komen wekelijks samen.

Zoutkeetsingel

Halverwege deze singel op nummer 112 bevindt zich een poort en deze geeft toegang tot een kerkgebouw van de Vrije Evangelische Gemeente. Met een korte onderbreking is dit gebouw steeds als kerk gebruikt. Om te beginnen door de Gereformeerde Gemeente onder het Kruis. De Haagse kruisgemeente was sinds 1868 gevestigd in een voormalige sigarenfabriek aan het Buitenom 3. In 1900 deed dominee W. de Groot zijn intrede bij de gemeente. Kort daarop, vermoedelijk midden 1901, viel de gemeente in twee partijen uiteen. De tegenstanders van dominee de Groot, onder leiding van de in 1854 in Tholen geboren Cornelis de Jonge sloten zich aan bij de Haagse Ledeboerianen. De medestanders van de Groot lieten een kerk bouwen achter de bebouwing van deze singel. Boven de toegangspoort was een pakhuisje, het huis ernaast was de pastorie. De ontwerper en eigenaar van het kerkgebouw was W. Kruikemeijer. De kerk werd aan de gemeente verhuurd totdat Kruikemeijer failliet ging. Het gebouw werd verkocht aan J.P. Scheublin, maar omstreeks 1917 viel het doek over de kruisgemeente. De kerk werd verkocht aan de N.V. Algemeene Handelsmaatschappij van Onroerende Goederen. Hierna werd het aan liefhebbers verhuurd. Een stoet van kerkgenootschappen en gemeentes hebben er onderdak gevonden, met als laatste de Vrije Evangelische Gemeente die, ondanks het teruglopend ledental, nog kans zag om in 1982 het kerkinterieur een opknapbeurt te geven.

In de media:

  • Uit maandblad Kerk in Den Haag mei 2013:

In den Haag sluiten acht kerken de komende tijd hun deuren, te weten:

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur