Handelingen

,s-Gravenhage, Westeinde 12a - Theresia van Avila

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Theresia van Avila
Genootschap: Rooms-Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Westeinde 12a
Postcode: 2512HD
Inventarisatienummer: 00453
Jaar ingebruikname: 1841
Architect: Suys, T.F.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 17651

Geschiedenis

Buitengewoon belangrijke neoclassicistische kerk.

Dit is de enige nog resterende R.K. "Waterstaatskerk" in Den Haag, van de 3 die er ooit waren.

Sinds ± 2005 is deze prachtige kerk in gebruik als Poolse R.K. kerk.

Ter plaatse van in 1649 geopende, in 1807 tot statie verheven kapel van de Spaanse legatie. Driebeukige neoclassicistische hallenkerk met Jonische zuilen en gestucadoord houten gewelven, over de middenbeuk met ribben. De gepleisterde voorgevel heeft een middenrisaliet met paarsgewijs geplaatste halve zuilen, die een hoofdgestel en fronton dragen, waarboven een klokkentoren. Ter weerszijden van de risaliet pilasters en attiekachtige opzetstukken met voluten. Aan de koorzijde pastorie, onder één dak met de kerk. Neobarokke inventaris integraal bewaard: altaar 1841 door Charles Geerts te Leuven, die in 1849 ook de kansel leverde; altaarstuk door Mathieu; orgel door F.B. Loret (Mechelen) uit 1851, in 1924 gewijzigd door J.J. van den Bijlaardt (Dordrecht), in 1963 gerestaureerd door Jos. Vermeulen (Alkmaar); Teresiabeeld van Stracké.

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.K. KERK van de H. Teresia van Avila met voormalige PASTORIE onder één kap met de kerk tegen het priesterkoor. De kerk is gebouwd in 1839-1841 naar ontwerp van T.F. Suys in neoclassicistische stijl, met neobarok interieur, ter plaatse van de in 1649 geopende, in 1807 tot statie verheven kapel van de Spaanse legatie. De huidige polychromie van het kerkinterieur dateert van de restauratie welke in 1992 gereed kwam en is min of meer een reconstructie van de oorspronkelijke beschildering.

Omschrijving

Neoclassicistische HALLENKERK met drie beuken en Jonische zuilen met rondboogarcaden. De gepleisterde voorgevel wordt geleed door pilasters en bezit een middenrisaliet met fronton. Vierkante toren boven de voorgevel. De kerk is overdekt door gestucadoorde houten kruisribgewelven. Aan weerszijden van het koor een diplomatenkapel.

De oorspronkelijke inventaris in neobarokke stijl, geleverd door Belgische ateliers, is nog integraal aanwezig. Daartoe behoren onder meer: het hoogaltaar uit 1841 door de Leuvense beeldhouwer Charles Geerts, met beelden van Maria en Teresia aan weerszijden en een altaarstuk met voorstelling van de Kruisiging door L.J. Mathieu uit 1844, twee engelenbeelden in stucwerk boven het hoogaltaar, twee zijaltaren (1870-1871), communiebank (1898 uit het atelier Van Mierlo te Borgelhout, rijk gesneden preekstoel (1848, door Charles Geerts) met beeldengroep onder de kuip, voorstellend "Laat de kinderen tot mij komen" en andere beelden, orgelkas in neobarokke stijl door Charles Geerts (1851), het instrument van Francois-Bernard Loret te Mechelen in de trant van de Cavaillé-Coll-orgels, kruiswegstaties van Anton Brouwer uit 1871-1873, gecopieerd op doek in 1914, een reeks gebrandschilderde ramen in grisailleglas met voorstellingen van de twaalf apostelen (atelier Van Straten, 1916 en volgende jaren), biechtstoelen in neobarokke stijl uit ca. 1875, koperen lichtarmaturen tegen de pijlers en zijwanden. In de laatste travee van het kerkgebouw aan de oostzijde is de PASTORIE gevestigd. De achtergevel heeft vijf vensterassen met meerruitsvensters en een centrale entreepartij.

Waardering

Neoclassicistische HALLENKERK, met bijbehorend, goed bewaard neobarok interieur en later toegevoegde kerkonderdelen, en met aangebouwde voormalige PASTORIE van algemeen belang wegens architectuur-, kunst- en cultuurhistorische waarde; tevens van historische waarde wegens de herinnering aan de kapel van de Spaanse legatie.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur