Handelingen

,s-Gravenhage, Westeinde 101 - St. Jozefkapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: St. Jozefkapel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Westeinde 101
Postcode: 2512GS
Sonneveld-index: 15914
Jaar ingebruikname: ongeveer 1900
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: kapel Stadsklooster
Monument status: na te gaan

Geschiedenis

Gebouwd als Kloosterkapel van het Broederhuis St. Jozef, een interessant complex met binnenplaats. De kapel is neoromaans en heeft geen toren. Nu onderdeel van Stadsklooster Den Haag, in de wijk Kortenbos.

In de media

  • Uit Kerk in Den Haag, 29 juni 2009

Het Stadsklooster: ontmoeting en inspiratie aan het Westeinde

door Walter Burgering Datum: 29 juni 2009

Meer dan honderdvijftig jaar werken de Vincentiusvereniging ‘s-Gravenhage en de Broeders van Maastricht samen in het Stadsklooster. Het complex biedt onderdak aan het Straatpastoraat, aan diverse Afrikaanse kerken, het zangkoor Phoenix en aan verschillende activiteiten van de Vincentiusvereniging, die zich inzet voor mensen die in geestelijke of materiële nood zijn. James van Velzen, voorzitter van de stuurgroep Stadsklooster: ‘Het Stadsklooster wil een open, gastvrij huis zijn, een plaats voor verdieping en bezinning, een trefpunt voor mensen met allerlei levensbeschouwelijke, culturele en educatieve achtergronden en een plek voor cursussen en vergaderingen.’

Puur en goed

Er gebeurt al veel, maar voor een goede toekomst van zo’n groot complex zijn nog meer activiteiten nodig. Het Stadsklooster beschikt over werkplekken, woonverblijven, groepsruimten, de Jozefkapel en een tuin. ‘Wij dromen ervan voor Hagenaars een open huis en tuin te zijn. Een huis waar de Haagse kansarmen zich welkom voelen. Een “Tuin van geloven” waar je de gelijkwaardigheid tussen religies proeft en waar alle soorten gelovigen en niet-gelovigen zich erkend voelen. We willen een ontmoetingsplaats zijn voor elkaar en voor elkaars verhalen.’ Volgens Van Velzen gaat het er bij het Stadsklooster om ‘dat je het pure en het goede van de wereld tegenkomt. Het klooster bezoeken of bij ons vrijwilligerswerk doen, maakt dat je de wereld een stukje beter wilt maken.’. Zo is er aandacht voor migrantenkerken en ex-gedetineerden en staat het oprichten van een ‘restaurant van ontmoeting’ in de planning. Dit alles vanuit een open christelijke spiritualiteit, die de bron is van waaruit de Vincentiusvereniging en de Broeders van Maastricht putten.

In de media

Op 3 februari 2024 was dit Stadsklooster te zien bij het KRO-NCRV programma Kruispunt onder de titel "De kracht van het klooster", waarbij ook o.a. de enige broeder van dit klooster, die overigens met pensioen is gegaan maar daar nog is blijven wonen in een ruimte die hij mocht bewonen, aan het woord komt. In de rest van dit klooster wonen nu "gewone" mensen. De school die nog steeds bestaat is ook te zien in dit programma. Dit kan men terugzien bij de NPO "Uitzending gemist".

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur