Handelingen

,s-Gravenhage, Stadhoudersplantsoen 28 - Martelaren van Gorcum (1956 - 2005)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Martelaren van Gorcum
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Stadhoudersplantsoen 28
Postcode: 2517JL
Inventarisatienummer: 02155
Jaar ingebruikname: 1956
Architect: Nicolaas Molenaar (1892-1973)
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Architectonisch interessante wederopbouwkerk. Gebouwd ter vervanging van een voorganger, die op last van de Duitse bezetter begin jaren 1940 is gesloopt ten behoeve van de aanleg van de Atlantikwall. Driebeukige kerk in traditionalistische vormen. Voorgevel met narthex en terzijde staande toren, bekroond door een opengewerkte lantaarn. Links van de voorgevel een ronde doopkapel. Op kruising schip en transept een vieringtorentje, in dezelfde stijl als de hoofdtoren.

Buiten gebruik als R.K. parochiekerk 2005, plan sloop 2008; najaar 2018 nog steeds niet gesloopt.

De kruiswegstaties in deze kerk hebben eind 2007 - begin 2008 een passende bestemming gekregen in de H. Bonaventurakerk in Woerden.

  • 2013 - Na jaren van leegstand is de Heilige Martelaren van Gorcum kerk voor een periode van 5 jaar getransformeerd naar een school en recreatieruimte. De Vrije Ruimte, een pionier op het gebied van natuurlijk leren, opende in september 2013 haar deuren op deze locatie (Bron: mooilostop.nl)
  • 2016 - Kerk is in bezit van de burgerlijke gemeente Den Haag, die de kerk tijdelijk verhuurt. Op lange termijn wordt deze kerk waarschijnlijk gesloopt zodat hier plek komt voor nieuwbouw voor de Annie M.G. Schmidtschool. Op de plek van de basisschool kan dan een nieuwe internationale organisatie komen of woningbouw.
  • 2018 - Eind 2018 is deze voormalige kerk in gebruik genomen als Indoor Trampoline Park voor kinderen, met de naam "Planet Jump".

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur