Handelingen

,s-Gravenhage, Prinsessegracht - Antonius en Lodewijk (1846 - 1945)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Antonius en Lodewijk
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Prinsessegracht
Postcode: 2514AP
Inventarisatienummer: 02127
Jaar ingebruikname: 1846
Architect: Suys, T.F.
Huidige bestemming: door brand verwoest
Monument status: geen

Geschiedenis

Bijnaam "Boschkantkerk". Belangrijke "waterstaatskerk" met toren. Dit was één van de drie R.K. "waterstaatskerken" in de binnenstad van Den Haag (de andere twee waren de nog bestaande St. Theresia van Avila aan het Westeinde en de gesloopte St. Willibrordus aan de Assendelftstraat).

Door brand na bombardement zwaar beschadigd op 3 maart 1945. Restanten gesloopt 1956.

Ter vervanging van deze verwoeste kerk is in 1946, elders in deze buurt, een "noodkerk" gebouwd, die 37 jaar lang in gebruik is geweest, tot eind 1983.

  • Een indruk van hoe deze kerk er qua voorgevel en van binnen uitzag, is mogelijk in de St. Antonius van Padua Kerk in Haarlem, ook ontworpen door Suys.

In de media

Uit Het Vaderland, 6 September 1938.

De kerk van de H.H. Antonius en Lodewijk op de Prinsessegracht, gewoonlijk genoemd de kerk aan den Boschkant heeft twee nieuwe luidklokken gekregen. De oude waren gescheurd en moesten noodzakelijk worden vervangen. Door milddadigheid is pastoor A. Bullers O.F.M. in staat gesteld twee nieuwe klokken te laten gieten.

De klokken dragen de namen van de H. Maagd Maria en van den H. Antonius van Padua. De Mariaklok, een Angelusklok, weegt 400 kg en heeft den luidtoon bes. De Antoniusklok heeft den luidtoon g en weegt ongeveer 725 kg. Ze zijn gegoten door Petit en Fritsen te Aarle Rixtel.

Voor de wijding waren de nieuwe klokken opgehangen aan een in het midden der Boschkantkerk opgerichte stellage. De plechtigheid is, naar de Maasb. mededeelt, verricht door den deken mgr J.M. v.d. Tuyn. Vrijdag zullen de klokken voor de eerste maal worden geluid.

Afbeeldingen

Interieur