Handelingen

,s-Gravenhage, Om en Bij 116 - Havenkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Havenkerk
Genootschap: Nederlands Gereformeerde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Om en Bij 116
Postcode: 2512XP
Inventarisatienummer: 18142
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status:

Geschiedenis

In 1986 kwam Peter Strating wonen op de Hoefkade in Den Haag, vlak bij het Hollands Spoor, op de hoek van een prostitutiestraat. Hij was bewogen met de mensen die hij tegenkwam op straat. Na ongeveer een jaar daar gewoond te hebben begon hij mensen aan te spreken op straat over geloof in Jezus. Samen met een helper ging hij elke week een uurtje voor de ingang van de prostitutiestraat staan om een gesprek aan te knopen met de mensen die de straat in en uit liepen en hen een bijbelse boodschap te geven. Na een aantal jaren verlegde het contact zich van de mannen in de straat naar de prostituees achter de ramen. De behoefte aan pastoraal contact bleek erg groot bij de prostituees. Velen kwamen uit Latijns Amerika of Afrika en waren onder valse voorwendselen in de prostitutie getrokken. Om deze vrouwen te kunnen helpen is stichting de Haven opgericht. De Haven heeft met een groot aantal vrijwilligsters veel mogen betekenen voor de vrouwen in de prostitutie.
(Bron: Website van de Havenkerk

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 20 september 2005.

De Nederlands gereformeerde regio (classis) Den Haag heeft recent groen licht gegeven om de Havenkerk in Den Haag te institueren tot een zelfstandige (Nederlands gereformeerde) kerk. Op 30 oktober zullen twee ouderlingen worden bevestigd, waarmee de gemeente een eigen kerkenraad heeft. Tot nu toe droegen de Nederlands gereformeerde kerken van Den Haag en Rijswijk verantwoordelijkheid voor deze zendingsgemeente.

Toch zal er op 30 oktober niet zo veel veranderen, schrijft de gemeente op haar website. „De Havenkerk is in de praktijk al lang een echte kerk. Het enige dat nog ontbrak waren ouderlingen of oudsten.”

Een kenmerk van de Havenkerk is, aldus de gemeente, „dat we dicht bij de mensen van de Schilderswijk staan. De kerk staat letterlijk en figuurlijk midden in de buurt.” De Havenkerk blijft een zendingsgemeente. „Ons verlangen is om de liefde van Christus te laten schijnen in de binnenstadswijken van Den Haag.”

De bedoeling is dat ds. P. A. Strating (42), die vanaf het eerste begin bij de Havenkerk betrokken is geweest en voorgaat in de zondagse dienst, met ingang van januari fulltime aan de gemeente wordt verbonden.

Voor de extra kosten die daarmee gemoeid zijn, doet de gemeente een beroep op zusterkerken, het kerkverband, de leden van de Havenkerk zelf en particulieren. In de begroting voor volgend jaar (2006) wordt rekening gehouden met een kostenstijging van meer dan 50.000 euro. „Dit kan de Havenkerk onmogelijk alleen opbrengen.”

Externe links

Afbeeldingen