Handelingen

,s-Gravenhage, Noordeinde 23a - Waalse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Waalse Kerk
Genootschap: Waalse Gemeente
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Noordeinde 23/25
Postcode: 2514GB
Inventarisatienummer: 02201
Jaar ingebruikname: 1808
Architect: Duijfhuijs, J. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: 17831

Geschiedenis

Sobere neoclassicistische zaalkerk, gebouwd in 1807 door J. van Duijfhuis ter vervanging van de Hofkapel op het Binnenhof die door Lodewijk Napoleon als paleiskapel in gebruik was genomen. Het middelste venster aan het Noordeinde is voorzien van een risaliet. Op het dak een koepeltorentje. Inwendig gestuct koofplafond. Inrichting grotendeels uit de bouwtijd. Orgel (Rijksmonument) met twee manualen en vrij pedaal uit 1885 van Aristide Cavaillé-Coll (Parijs). Kerk gerestaureerd in 1997.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Waalse Kerk. Bakstenen zaalkerk van 1807 met dakruiter en drie ingangsportalen - eiken preekstoel van 1645. Orgel met twee klavieren en vrij Pedaal, in 1885 gemaakt door A.Cavaille-Coll. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van een anonieme gieter, 18de eeuw, een klok van G. Wibrants, 1702, diam. 65,6 cm, en een buiten gebruik gestelde klok van F. Simon, 1644, diam. 65 cm.

In de media

  • Uit Het Vaderland, 3 December 1931.

De Waalsche kerk, Noordeinde 25, die ten gevolge van dringende herstellingen gedurende 6 maanden gesloten is geweest, zal Zondag a.s. 6 December heropend worden. Behalve van een geheel hersteld dak, zal de kerk voorzien zijn van een nieuwe verwarmingsinstallatie (warme lucht), waarvan men de beste resultaten verwacht. Ter gelegenheid van de heropening zal de dienst door beide predikanten geleid worden.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 25 juli 2008.

De Waalse Kerk aan het Noordeinde in Den Haag bestaat dit jaar 200 jaar, meldt het plaatselijke kerkblad Kerk in Den Haag. Sinds 1591 kwam de Waalse gemeente bijeen in de kapel op het Binnenhof. Omdat koning Lodewijk Napoleon de hofkapel in 1806 zelf weer wilde gebruiken, moest de gemeente uitzien naar een andere locatie. In 1808 was de nieuwe kerk in sobere neoclassicistische stijl klaar. Het meubilair dateert nog uit de bouwtijd. Het orgel is gebouwd in 1885 door Cavaillé-Coll uit Parijs.

De Waalse kerken zijn in Nederland in de Tachtigjarige Oorlog ontstaan. Waalse protestanten uit de zuidelijke Nederlanden vluchtten naar de noordelijke Nederlanden vanwege hun geloof en kregen in het noorden kapellen tot hun beschikking, die door de rooms-katholieken waren verlaten. Nadat in 1685 ook in Frankrijk de godsdienstvrijheid was afgeschaft namen de Waalse gemeenten de protestantse vluchtelingen uit Frankrijk (de hugenoten) op in hun midden.

De Waalse Kerk in Den Haag wordt nu bezocht door Fransen die tijdelijk in Den Haag wonen en werken, door Afrikanen afkomstig uit verschillende Franstalige Afrikaanse landen en door Nederlanders die graag een Franstalige dienst bijwonen.

De Waalse kerken zijn vanaf de eerste Nederlandse synodevergadering in 1571 lid geweest van de Hervormde Kerk. Zij horen nu bij de Protestantse Kerk in Nederland.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur