Handelingen

,s-Gravenhage, Loosduinse Hoofdstraat 4 - O.L. Vrouw Hemelvaart

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw Hemelvaart
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Loosduinse Hoofdstraat 4
Postcode: 2552AJ
Inventarisatienummer: 02163
Jaar ingebruikname: 1881
Architect: Albert Margry (1857 - 1911)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument (kerk en pastorie)


Geschiedenis

Neogotische kerk met toren in het vroegere dorp Loosduinen.

Hoewel er al sinds het einde van de 12de eeuw mensen in Loosduinen hebben gewoond en gekerkt, kreeg het tuindersdorp Loosduinen pas in 1785 een eigen kerk en een eigen pastoor. Daarvoor was er alleen een abdij vanaf de 12de eeuw. De eerste pastoor was Bernardus Ocke. Hij kerkte met zijn parochianen aan de Oude Haagweg, tegenover waar de huidige kerk staat. Over dit kerkje is weinig bekend. In de "Stad- en Dorpsbeschrijver" van 1798 werd het alleen als "alleraangenaamst en zeer fraai gelegen" omschreven.

De huidige parochiekerk werd gebouwd in 1880-1881 naar een ontwerp van de architect E.J. Margry. Het is een driebeukige neogotische kruisbasiliek, die door de laatste restauratie veel van zijn oorspronkelijke luister heeft teruggekregen.

De kerk is vrij sober uitgevoerd en heeft in de lichtbeuk zogenaamde lancetvensters. De transepten zijn eenbeukig uitgevoerd en hebben zeer grote spitsboogvensters met een groot roosvenster. Het noorder (linker) transept wordt in het oosten geflankeerd door een grote traptoren. De kerk heeft een eenbeukig koor met een veelhoekige sluiting. Aan de noord- en zuidzijde van het koor bevindt zich een kapel.

Het kerkgebouw wordt gedomineerd door een toren met een hoge naaldspits. De basis van de toren is vierkant maar verandert halverwege in een achtkant, met aan vier zijden grote wimbergen waaronder zich het uurwerk bevindt.

Orgel

Het orgel met twee manualen en vrij pedaal werd in 1903 door Maarschalkerweerd & Zoon (Utrecht) gebouwd. Tot 1986 stond het op het oksaal, maar in dat jaar werd het naar het transept verplaatst. Bij restauraties in 1967 en 1986 is het ingrijpend gewijzigd.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur