Handelingen

,s-Gravenhage, Laan van Hoornwijck 140 - De Toevlucht

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Toevlucht
Genootschap: PKN Protestantse Kerk Nederland
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Laan van Hoornwijck 140
Postcode: 2497DG
Inventarisatienummer: 18063
Jaar ingebruikname: 2007
Architect: Zinsmeister, K. (Hoenders ca)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Door de PKN gebouwde kerk in de nieuwe woonwijk Ypenburg.

  • Mede in gebruik door een immigrantenkerk en een evangelische gemeente

Orgel

Het orgel is in 1969 gebouwd door de firma Alexander Schuke te Potsdam (DDR) voor het Paul-Schneider-Haus te Düsseldorf. In 2007 wordt het door de firma I. Boogaard (Rijssen) gerestaureerd en in "De Toevlucht" geplaatst.

Dispositie
  • Manuaal I: Gedackt 8' - Prinzipal 4' - Mixtur 4 fach.
  • Manuaal II: Rohrflöte 8' - Gemshorn 4' - Prinzipal 2' - Terz 1 3/5' - Quinte 1⅓' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbass 16' - Spitzflöte 8' - Schalmeyregal 4'.
  • Koppelingen: P + I / P + II / I + II.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3; pedaalomvang: C-f1.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 20 december 2005.

De protestantse gemeente Nootdorp-Ypenburg krijgt een nieuwe kerk. Dat meldt het kerkblad Kerk in Den Haag. De gemeente heeft nu alleen een kerkgebouw in Nootdorp, maar dat is te klein voor beide wijkgemeenten. De wijkgemeente in de Vinex-nieuwbouwwijk Ypenburg is begonnen met het houden van kerkdiensten in de christelijke basisschool De Vlieger. Later kerkte men in het Ypenburg-Lyceum.

De nieuwe kerkruimte wordt geen kerkgebouw in de traditionele zin van het woord. Er komt een kerkzaal met vier bijruimtes in een multifunctioneel gebouw aan de Laan van Hoornwijk, vlak bij het nieuwe winkelcentrum in Ypenburg. In het gebouw komen ook een school en een gezondheidscentrum. Daarboven worden woningen gebouwd. De kerk moet in 2008 klaar zijn.

Uit Reformatorisch Dagblad, 20 november 2007.

De protestantse wijkgemeente Ypenburg neemt zaterdag 1 december haar nieuwe kerkgebouw in gebruik. Dat meldt de scriba van de wijkkerkenraad, J. J. Gerritsen, desgevraagd. De wijkgemeente is onderdeel van de protestantse gemeente van Nootdorp-Ypenburg.

Nog voor de eerste huizen van de Vinex-locatie op het voormalige vliegveld Ypenburg werden opgeleverd, hebben de hervormde en gereformeerde kerkenraden van Rijswijk en Pijnacker-Nootdorp de kerkelijke werkgroep Ypenburg opgericht, waaraan ook nieuwe bewoners van Ypenburg deelnamen. Zo kon met Pasen 1999 de eerste kerkdienst gehouden worden in een noodlokaal van de protestants-christelijke basisschool De Vlieger.

Onder verantwoordelijkheid van de kerkenraden van Rijswijk en Pijnacker-Nootdorp zijn tweewekelijkse diensten gehouden, tot Ypenburg in januari 2001 een eigen kerkenraad kreeg als zustergemeente van de SoW-gemeente Nootdorp. Sindsdien vinden er wekelijks diensten plaats.

De protestantse wijkgemeente Ypenburg heeft inmiddels bijna duizend leden. Gemiddeld bezoeken ongeveer honderd mensen de kerkdiensten. „We verwachten dat dit aantal zal stijgen nu we een eigen kerkgebouw hebben”, denkt de scriba.

Het nieuwe kerkgebouw, De Toevlucht, heeft 200 zitplaatsen en kostte 1 miljoen euro. De kerk is onderdeel van een wooncomplex. Boven de kerkzaal zijn twee woonlagen met sociale huurwoningen. Naast de kerk bevindt zich een gezondheidscentrum met onder andere een apotheek en een huisartsenpraktijk.

Afbeeldingen