Handelingen

,s-Gravenhage, Jan Evertstraat 7 - Beth Jehoeda

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Genootschap: Liberaal Joodse Gemeente
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Jan Evertstraat 7
Postcode: 2514BS
Inventarisatienummer: 02196
Jaar ingebruikname: 1726
Architect: Marot, Daniël
Huidige bestemming: synagoge
Monument status: Rijksmonument 17552

Geschiedenis

Deze Synagoge is in 1707 gesticht in het huis van Jacob Pereira. Omstreeks 1725 ontwierp de beroemde architect Daniel Marot de Synagoge die nu nog steeds bestaat en ook nog steeds gebruikt wordt door de Liberaal Joodse Gemeenschap van Den Haag. Het dient daarbij gezegd te worden dat de opdrachtgevers een synagoge wilden die op de Portugees Joodse Synagoge van Amsterdam zou lijken. Deze was 50 jaar eerder gebouwd. De eerste steen van het Haagse complex werd op 16 april 1725 gelegd. Het is een indrukwekkend gebouw. Bovenin staat het jaartal 5486 (1726). Daaronder staat in het Hebreeuws "Hoe lieflijk zijn uw Woningen". Het complex heeft 12 vensters, één voor elke stam van Israël. Het was de bedoeling dat de Synagoge ook een toren (met klok) zou krijgen, net zoals de Synagoge van Rotterdam die omstreeks diezelfde tijd gebouwd werd. De bestuurders van Den Haag gingen in 1725 met 15 tegen 1 stem akkoord met de bouw daarvan, maar enkele Haagse predikanten voerden daarna een campagne tegen de toren en die kwam er vervolgens toch niet.

De Synagoge (Snoge) is op 9 augustus 1726 ingewijd tijdens een grote plechtigheid. De Amsterdamse (Portugees) Joodse Snoge was lang de grootste van Europa, die van Den Haag wordt door velen gezien als de mooiste van allemaal.

De huidige gebruiker van de synagoge is de Liberaal Joodse Gemeente, die maakte na 1962 gebruik van een pand aan de Stadhouderslaan 12 in Den Haag. Na verloop van tijd ontstond toch weer de wens om de Portugese synagoge aan de Jan Evertstraat te betrekken. Die was op dat moment eigendom van onroerendgoedbedrijf Zwolsman. Echter de vraagprijs was dermate hoog dat aankopen geen optie was. Wel kwam de gemeente overeen dat de synagoge gehuurd mocht worden voor het vieren van joodse feestdagen en andere plechtigheden. De eerste dienst in 1968 werd geleid door rabbijn dr. Soetendorp. In de loop van 1970 kwam er geld beschikbaar in het kader van de Duitse Wiedergutmachung wat de aankoop van het pand alsnog mogelijk maakte. Op 3 september 1976 werd de synagoge heringewijd.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Portugees-Israelitische SYNAGOGE, in 1725 gebouwd door F. du Sart naar ontwerp van Daniel Marot. Aan de achterzijde opschrifttafels met jaartal 5486 en Hebreeuwse tekst, ijzeren hek in Lodewijk XIV stijl - gaaf interieur uit de bouwtijd.

Afbeeldingen

=Exterieur

Interieur