Handelingen

,s-Gravenhage, Isingstraat 165 a - Laakkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Laakkerk
Genootschap: Chinese Evangelische Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Isingstraat 165 a
Postcode: 2522JS
Inventarisatienummer: 02014
Jaar ingebruikname: 1965
Architect: Hoeken, F.G. van
Huidige bestemming: Chinese Evangelische Kerk
Monument status: Gemeentelijk monumentGeschiedenis

Ruime en hoge zaalkerk uit 1966-1967, gebouwd naar ontwerp van F.G. van Hoeken, ter vervanging van de in 1964 afgebrande Gereformeerde Laakkerk. Het gebouw is opgetrokken in een lichte baksteen op een nagenoeg vierkante plattegrond met deels inpandige toren waarvan het bovenste gedeelte, bij wijze van spits, zich naar de top aan één zijde versmalt. Het rijzige kerkgebouw en de toren dienen als baken in de dicht bebouwde, uit het interbellum daterende wijk. Na het verdwijnen, in dit stadsdeel van Den Haag, Laakkwartier en Spoorwijk, van andere kerken en torens (St. Gerardus Majella, St. Jeroen, en Oranjekerk) is dit de enige hogere kerktoren, die in dit gebied nog is overgebleven. Sober bakstenen interieur met aan drie zijden tribunes. Door het naar achteren oplopende dak blijft er boven de voorzijde van de achtertribune genoeg ruimte over voor een raampartij over de volle breedte die veel licht binnenlaat. Het liturgisch centrum vangt extra licht door een raam ter linkerzijde. Op de rechter tribune bevindt zich, dicht bij het liturgisch centrum het orgel, in 1967 als opus 675 gebouwd door de firma L. Verschueren (Heythuysen).

Gemeentelijk monument

In 2018 heeft de gemeente Den Haag het gebouw op de lijst van gemeentelijke monumenten geplaatst.. Samengevat met de volgende motivering: De Laakkerk is van algemeen belang vanwege de stedenbouwkundige waarde als beeldbepalend gebouw in het Laakkwartier, waar het met haar hoogte, schuine lijnen en materiaalgebruik afsteekt tegen de omgeving van uniforme bebouwing. Tevens van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van kerkbouw uit de wederopbouwperiode met een levendige, sculpturale ontwerpopvatting.


Buiten gebruik in 2000, toen de lokale Gereformeerde Kerk samenging met de Ned. Herv. Kerk in dezelfde wijk, in de "Laakkapel". In 2002 verkocht aan, en sindsdien in gebruik bij, een Chinees Kerkgenootschap met de naam "Chinese Evangelical Mission in Europe" (afgekort CEME). Het belangrijke grote Verschueren-orgel, voorin de rechter zijwand van de kerkzaal, wordt ook nu regelmatig gebruikt tijdens vieringen van dit kerkgenootschap.

Orgel

DISPOSITIE van het orgel, gebouwd in 1967 als Opus 675 door Verschueren Orgelbouw b.v. Heythuysen

Hoofdwerk: C-g’’’ Prestant 8’ ~ Roerfluit 8’ ~ Spitsgamba 8’ ~ Octaaf 4’ ~ Spitsfluit 4’ ~ Quint 2 2/3’ ~ Octaaf 2’ ~ Mixtuur V ~ Cornet IV D ~ Trompet 8’, Tremulant

Rugwerk: C-g’’’ Gedekt 8’ ~ Quintadeen 8’af c ~ Prestant 4’ ~ Gemshoorn 4’ ~ Vlakfluit 2’ ~ Sesquialterqa II ~ Scherp IV-V ~ Dulciaan 8’ , Tremulant

Pedaal: C-f’ Gedekt 16’ ~ Prestant 8’ ~ Octaaf 4’ ~ Mixtuur IV ~ Fagot 16’ ~ Klaroen 4

Mechanische toets- en registertractuur en 3 normale koppelingen

Links

Afbeeldingen Laakkerk

Afbeeldingen Chinese Evangelical Mission Church