Handelingen

,s-Gravenhage, Hoge Prins Willemstraat - Prins Willemkerk (1919 - 1970)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Prins Willemkerk
Genootschap: Gereformeerde Kerken in Nederland
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Hoge Prins Willemstraat
Postcode:
Sonneveld-index: 02026
Jaar ingebruikname: 1919
Architect: Anema, Th.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

In Scheveningen. Buiten gebruik 1970, sloop 1973. Ter vervanging van deze gereformeerde kerk is in 1970-1971 de gereformeerde Bethelkerk aan de Jurriaan Kokstraat in Scheveningen gebouwd.

Monumentale, ouderwets gereformeerde kerk met hoge hoektoren. Architectonisch sterke overeenkomst met de eveneens, maar zes jaar eerder gebouwde gereformeerde Nieuwe Zuiderkerk aan de Reitzstraat/Kockstraat in Den Haag, ook van Anema.,s-Gravenhage, Reitzstraat - Nieuwe Zuiderkerk

Gebouwd in de vorm van een Grieks kruis met hoge, afgewolfde topgevels als beëindiging van de kruisarmen. De kerkzaal had een T-vormige plattegrond en een waaiervormig bankenplan. Achter de kansel bevonden zich bijruimten. Het was een grote gereformeerde ‘preekkerk’, die plaats bood aan vele honderden kerkgangers. Onder de drie galerijen liepen de achterste banken enigszins op. Onder het orgel bevond zich een kunstzinnige deels bakstenen preekstoel. De orgelkas is een tweelingzusje van de kas in de al genoemde Nieuwe Zuiderkerk. De architectuur vertoonde uit- en inwendig sterke invloed van de kerkgebouwen van architect Tjeerd Kuipers.

Afbeeldingen