Handelingen

,s-Gravenhage, Hobbemastraat - Heilig Hart van Jezus (1894 - 1974)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Heilig Hart van Jezus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Hobbemastraat
Postcode:
Sonneveld-index: 02140
Jaar ingebruikname: 1894
Architect: Liefland, W.B. van
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Dit was een enorm grote, prachtige neoromaanse kerk met dubbeltorenfront, van twee relatief bescheiden torens, die slechts een kleine rol in het stadsbeeld speelden. Door het voor de bouwperiode uitzonderlijk brede middenschip en de centraliserende plattegrond was deze kerk een van de vroegste voorbeelden van de zgn. volkskerk, volgens de inzichten van de Liturgische Beweging. Het ontwerp was afkomstig van de Scheveningse architect Wilhelmus Bernardus van Liefland (1857-1919). Ingezegend in 1894. Wegens teruglopend kerkbezoek gesloopt in 1974. Vervangende kleine kerkzaal aan de Teniersstraat.

Omschrijving

Driebeukige kruiskerk in neoromaanse en neogotische vormen met gedrukte en zeer brede middenbeuk, een halfronde absis met smalle omgang en voorgevel met twee lage torens. Middenschip, koor en transept overwelfd met houten tongewelven, de absis en zijbeuken in steen overkluisd. Gepleisterde muurvlakken, ronde bakstenen pijlers met gele banden en natuurstenen kapitelen. Bronzen doopvont uit het Utrechtse atelier Brom, oorspronkelijk bestemd voor de St. Antonius Abtkerk in Scheveningen, overgeplaatst naar de H. Hartkerk, na de sloop van de kerk in 1974 herplaatst in de St. Nicolaaskerk in het Friese Sint Nicolaasga.

Waardering

De kerk was in de laatnegentiende-eeuwse R.K. kerkbouw zeer zeldzaam, als een voorbeeld van eclecticisme met overgang naar een nieuwere bouwkunst en ruimtevorm. De plattegrond was door het korte en brede schip centraliserend (vrijwel vierkant). Tevens was de kerk van belang als één van de weinige kerkelijke werken van de architect Van Liefland, die bekend was van het ontwerp van enkele, inmiddels ook verdwenen, paviljoens en hotels in Scheveningen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur