Handelingen

,s-Gravenhage, Harmelenstraat 108 - Paaskerk / Thomaskerk (1951 - 2012)

Uit Reliwiki

Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Paaskerk, later Thomaskerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Harmelenstraat 108
Postcode: 2546ED
Inventarisatienummer: 00134
Jaar ingebruikname: 1951
Architect: Westerhout, G.
Huidige bestemming: moskee sinds 2017
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Belangrijke, grote, monumentale wederopbouwkerk met zijdelings geplaatste toren, gebouwd als Ned. Herv. Kerk, met de naam Paaskerk.

In kader Samen Op Weg, met de Geref. Kerk, verbouwd in 1997. Toen, of misschien enkele jaren later, heeft deze kerk de naam Thomaskerk gekregen.

Het gebouw is later aan de Protestantse eredienst onttrokken. De laatste viering was op 25 november 2012, en het gebouw was sedertdien te koop.

Het kerkgebouw is in 2017 verkocht aan de vereniging Ahmadiyaa Anjuman Isha'at-e-Islam (Lahore) Nederland en zal door haar worden gebruikt als moskee en sociaal centrum.

Deze organisatie, die sinds 1976 bestaat, heeft vooral moslims met een Surinaamse achtergrond als lid (bron TV-west sept. 2017).

Plattegrond Bron: Hervormde kerkbouw na 1945, uitgeverij Boekencentrum 's Gravenhage
 • 2018 Aangewezen als Gemeentelijk monument.

Materialen en kleuren

Bron: Hervormde kerkbouw na 1945, uitgeverij Boekencentrum 's Gravenhage

 • Vloer: rode plavuizen
 • Wanden: schoon metselwerk, betonnen kolommen
 • Ramen: blank glas in stalen ramen
 • Plafond: blank schuurwerk
 • Banken en stoelen: eiken
 • Kansel: kaukasisch noten op travertin stenen voet en met bronzen steunen
 • Tafel: bruine travertin met noten blad
 • Doopvont: witte travertin
 • Aantal plaatsen: 563
 • Verwarming: centrale warmeluchtverwarming in de kerkzaal, warmwaterverwarming in de bijvertrekken
 • Verlichting: breedstralers

Orgels

Flentrop-orgel

Het hoofdorgel is in drie fasen gebouwd door de firma D.A. Flentrop (Zaandam). In 1952 wordt het Hoofdwerk geplaatst, in 1956 volgt het Rugwerk, in 1960 tenslotte het pedaal. Flentrop Orgelbouw reinigt het instrument in 1998/99 en intoneert het opnieuw.

Dispositie:
 • Hoofdwerk (manuaal 2): Quintadeen 16' - Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Spitsfluit 4' - Quintfluit 2⅔' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 5-6 sterk - Trompet 8'.
 • Rugwerk (manuaal 1): Holpijp 8' - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Octaaf 2' - Prestantquint 1⅓' - Sesquialter 2 sterk - Scherp 1' 4 sterk - Dulciaan 8' - Regaal 4' - Tremulant (1999).
 • Pedaal: Prestant 16' - Octaaf 8' - Octaaf 4' - Mixtuur 4 sterk - Fagot 16' - Trompet 4' - Cinck 2'.
 • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Koororgel

Het koororgel is in 1966 gebouwd door de firma Marcussen & Søn (Aabenraa, Denemarken) voor de Kloosterkerk in Den Haag. In 1987 plaatst de firma Fama & Raadgever (Utrecht) het over naar de herv. Sjalomkerk in Den Haag-Loosduinen. Na sluiting van deze kerk wordt het in 2000 in de Thomaskerk geplaatst.

Dispositie:
 • Manuaal: Gedakt 8' bas/discant - Fløjte 4' bas/discant - Oktav 2' bas/discant - Scharf 1' 3 kor bas/discant - Dulcian 16' bas/discant.
 • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

In de media:

 • Uit maandblad Kerk in Den Haag mei 2013:

In den Haag sluiten acht kerken de komende tijd hun deuren, te weten:

 • Uit shalomkerk.nl, 5 mei 2016

Verkoop Thomaskerk

Op dinsdag 19 april 2016 is de Thomaskerk verkocht, ruim twee jaar nadat de kerk aan de eredienst is onttrokken. Gedurende die tijd is intensief gezocht naar mogelijke kopers. De gemeente heeft bepaald dat het gebouw als zodanig behouden moest blijven en bij voorkeur opnieuw in gebruik zou worden genomen als gebedshuis.

Tegen die achtergrond en met voorbehoud, kan worden meegedeeld dat de kerk is verkocht aan een vastgoedbedrijf. Het vastgoedbedrijf heeft aangegeven dat de Thomaskerk in de toekomst gebruikt zal gaan worden als gebedsruimte voor een Islamitische geloofsgemeenschap. Dit is inderdaad zo gegaan. Zie onder geschiedenis, waar dit is vermeld.

In de media

Uit AD.nl

Haagse Thomaskerk wordt moskee

De Thomaskerk aan de Harmelenstraat in Den Haag wordt een moskee. Een groep Surinaamse moslims heeft de kerk gekocht, meldt ze in een brief aan buurtbewoners.

Rémon van Zuijlen 28-09-17

De nieuwe eigenaar van de Thomaskerk, de vereniging Ahmadiyya Anjuman Isha'at Islam (Lahore) Nederland, had tot nu toe een gebedsruimte aan de Paul Krugerlaan in Transvaal. Voorzitter Robbert Mohammedamin hoopt over 'een week of twee à drie' het nieuwe onderkomen in de wijk Leyenburg te kunnen betrekken. De voorzitter benadrukt dat het voormalige kerkgebouw niet alleen gebruikt gaat worden als islamitische gebedsruimte, maar ook voor tal van maatschappelijke activiteiten. ,, We zijn een liberale en open vereniging. Bij ons is iedereen welkom, hoor: jongeren en ouderen, mannen en vrouwen, gelovigen en andersdenkenden.

Krap

De 41 jaar oude vereniging telt zo'n 250 leden die zo langzaam aan wel erg krap behuisd waren in Transvaal. Vandaar de overstap naar de al drie jaar leegstaande Thomaskerk. ,,We hebben onze panden verkocht en gaan nu gefaseerd met onze moskee aan de slag, zegt de voorzitter. ,,We hebben niet het geld om veel te doen. Er komen ook geen minaretten. En de buitenkant van het pand laten we voorlopig zoals die is. Dat betekent, inclusief de christelijke symbolen op de oudeThomaskerk. Op en boven de karakteristieke hoofdingang staan kruizen en een bijbeltekst: ,,Eerlijk gezegd heb ik daar niet nagedacht, zegt Mohammedamin. ,,Maar we doen dus nog niks.

Verkocht

Komende woensdag houdt de moskee open huis tijdens een kennismakingsavond. De voorzitter hoopt op een grote opkomst en op de vriendelijkheid van de nieuwe buren: ,,Van ons krijgen ze geen last.

De Thomaskerk, destijds Paaskerk genoemd, werd in 1951 gebouwd door de Nederlands Hervormde gemeente en sloot in 2013. Vorig jaar verkocht de protestantse wijkgemeente Den Haag Zuid-West de kerk aan een projectontwikkelaar. Die kondigde toen al aan dat het gebouw in de toekomst gebruikt ging worden als islamitische gebedsruimte.

Zie verdere beschrijving: moskee

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur