Handelingen

,s-Gravenhage, Falckstraat / Hoefkade - Zuiderkerk (1888 - 1976)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Zuiderkerk
Genootschap: Ned. Hervormde kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Falckstraat / Hoefkade
Postcode:
Sonneveld-index: 01993
Jaar ingebruikname: 1888
Architect: Croiset van Uchelen, H.W.A.
Huidige bestemming: door brand verwoest
Monument status: geen

Geschiedenis

Dit was een belangrijke neogotische kerk, zonder echte toren, en daardoor een relatief onopvallend gebouw.

Gebouwd na een aanbesteding op 4 augustus 1886 waarbij de heer J. Rosmolen te Den Haag de laagste inschrijver was voor een bedrag van fl. 52.564,--. Verkleind in 1957. Buiten gebruik gesteld in 1976. Door brand verwoest op 3 augustus 1979.

Orgel

Het Witte-orgel dat in 1892 voor deze kerk gebouwd werd, kreeg al in 1977 een nieuwe bestemming in de Hervormde Kerk te West-Terschelling.

Gebouwomschrijving

Neogotische in hout overwelfde hallenkerk, geïnspireerd op het 15de eeuwse Haagse type: aan weerszijden drie kapellen met puntgevels en tongewelven dwars op het door een tongewelf met ribben overwelfde middenschip. Bundelpijlers met in stuc uitgevoerde bladkapitelen, galerijen. Aan de Hoefkade een apsisachtige sluiting, geflankeerd door een ronde en een vierkante traptoren. Het gebouw was een zeldzaam voorbeeld van protestantse kerkbouw in neogotische stijl.

In de media

  • Uit NRC , 4 augustus 1979

De voormalige Zuiderkerk aan de Hoefkade in Den Haag is gistermiddag geheel uitgebrand. De schade wordt geraamd op enkele miljoenen guldens. De politie houdt er rekening mee, dat de brand is aangestoken. De hitte was zo groot dat ruiten van gebouwen rondom de kerk sprongen. De vlammen sloegen ook over naar enkele omliggende panden, maar de brandweer kon deze brandjes snel blussen.

  • Uit RD', 4 augustus 1979
KerkdenhaagZUI10186.jpg

Afbeeldingen

Interieur

  • Op zoek naar meer afbeeldingen.