Handelingen

,s-Gravenhage, Doorniksestraat 152 - Beis Jisroël

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Genootschap: Joodse gemeenschap
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Doorniksestraat 152
Postcode: 2587AZ
Jaar ingebruikname: 1994
Architect:
Huidige bestemming: synagoge
Monument status: 02197
Sonneveld-index: 02197

Geschiedenis

Onderdeel van Joods Bejaardentehuis L.E. Visserhuis, genoemd naar mr. dr. Lodewijk Ernst Visser, joodse President van de Hoge Raad. Na 17 jaar, in 2011, is het L.E. Visserhuis opnieuw verhuisd naar nieuwbouw in de Haagse wijk Benoordenhout, adres Theo Mann-Bouwmeesterlaan 75, 2597GV Den Haag. De synagoge aan de Doorniksestraat is echter in gebruik gebleven.

Geschiedenis vervolg

In Scheveningen woonde tussen de twee wereldoorlogen een grote gemeenschap van Joden afkomstig uit Oost-Europa.

Weg uit ‘de Buurt'

De gemeente Den Haag telde in 1925 ongeveer 390.000 inwoners, waarvan 11.000 Joden. Joodse Hagenaars verhuisden uit ‘de Buurt’ in het centrum naar andere Haagse wijken. Na 1920 woonden zij verspreid over de hele stad met concentraties in het centrum (inclusief de Rivierenbuurt waar veel Joden uit Oost-Europa woonden), in Transvaal, in het Bezuidenhout, het Benoordenhout, het Statenkwartier en Scheveningen.

Oost-Europese vluchtelingen in Scheveningen

De meeste Joodse inwoners van Scheveningen waren uit Oost-Europa afkomstig. Velen van hen waren door de Russische pogroms en voor de dreiging en de gevaren van de Eerste Wereldoorlog naar Nederland gevlucht. Zij hadden sedert 1922 in Scheveningen een synagoge aan de Havenkade 19 en in 1926 ook een gebedshuis aan de Harstenhoekweg 44. Bekend is ook dat er in Scheveningen veel winkels met Joodse eigenaren waren.

Voormalige synagoge aan de Havenkade 19 in Scheveningen

De Joodse gemeenschap in Scheveningen nam in de jaren dertig van de vorige eeuw enorm in omvang toe, doordat vele Duitse en Oostenrijkse Joden op de vlucht sloegen voor het Nazi-regime en zich hier vestigden. Zij hoopten in Nederland veilig te zijn. Die hoop verdween snel na de inval van de Duitsers in Nederland. Al op 4 september 1940 nam de Duitse bezetter de eerste maatregelen tegen de Duitse en Oostenrijkse vluchtelingen. Zij moesten het kustgebied verlaten. De oorlogsjaren betekenden het einde van de bloeiende Joodse gemeenschap in Scheveningen. Het overgrote deel van de Scheveningse Joden is in de oorlogsjaren weggevoerd naar vernietigingskampen en daar vermoord.

Na de oorlog

De synagoge aan de Havenkade is direct na de oorlog verkocht. De synagoge van de Nederlands Israëlitiesche Gemeente (NIG) aan de Harstenhoekweg 44 in Scheveningen is na de oorlog hersteld en weer in gebruik genomen. Toen in 1994 in het Joods verzorgingshuis Mr L.E. Visserhuis aan de Doorniksestraat 152 synagoge Beis Jisroeil (Huis van Israël) kwam, is de synagoge aan de Harstenhoekweg verlaten. Het Mr L.E. Visserhuis verhuisde in 2010 naar het Benoordenhout, maar de synagoge Beis Jisroeil is aan de Doorniksestraat gebleven, de ingang bevindt zich thans aan de Pompstationsweg. De NIG verzorgt de diensten in deze Scheveningse synagoge .

* (bron: joodserfgoeddenhaag.nl)

In de media

  • Uit; Reformatorisch Dagblad . d.d. 5-1-1994
Scheveningen krijgt nieuwe synagoge in bejaardencentrum

SCHEVENINGEN (ANP) - De orthodox-joodse gemeente in Den Haag heeft een nieuwe synagoge. De „sjoel" Beis Jisroël in Scheveningen werd zondag geopend met het binnenbrengen van vier wetsrollen. De oude synagoge was donderdag gesloten. De synagoge maakt deel uit van het nieuwe joodse bejaardencentrum in Scheveningen, het Mr. L. E. Visserhuis. De Nederlands-Israëlitische Gemeente in Den Haag, die ruim vierhonderd leden telt, beschikt over twee synagoges. Tijdens de inwijdingsdienst werd de tweede rabbijn van Den Haag geïnstalleerd: de 27-jarige S. Katzman, afkomstig uit New York. Hij zal vooral in Scheveningen werken. Den Haag heeft al ruim driehonderd jaar een joodse gemeenschap. Als zoveel andere joodse gemeenten werd ook die van Den Haag vernietigd door het geweld van de oorlog. Het merendeel van de duizenden joden keerde niet terug. „Met het in gebruik nemen van de nieuwe sjoel is joods Den Haag weer uitgegroeid van dorp tot stad", aldus rabbijn P. Meyers.

Externe links

Afbeeldingen