Handelingen

,s-Gravenhage, Brouwersgracht 2 k - Bartholomeuskapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bartholomeuskapel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Brouwersgracht 2 k
Postcode: 2512ER
Sonneveld-index: 02145
Jaar ingebruikname: 1906
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: kapel
Monument status: (nog) geen

Geschiedenis

Bijnaam Barthkapel. Belangrijk neogotisch gebouwtje met dakruiter. Voormalige kloosterkapel, als zodanig buiten gebruik jaren 1970. Lange tijd bedreigd met sloop, en door tegenstanders van sloop min of meer "gekraakt". Vanaf eind jaren 1970 in gebruik door de Ekklesia Den Haag. Intussen wel in verder verval geraakt. In loop jaren 2000 opgeknapt.

Nadere beschrijving

De Barthkapel is een groene, stille oase midden in het centrum van Den Haag. De kapel en aangrenzende tuin hoorden vroeger bij het oude klooster van de Liefdezusters van de Heilige Carolus Borromeus, een rooms-katholieke zustercongregatie uit Maastricht. Tegenwoordig is de Barthkapel in beheer van Stichting tot Behoud van Waardevol Erfgoed, die de ruimte verhuurt voor concerten en andere culturele activiteiten. De ingang naar de kapel en de stadstuin ligt enigszins verstopt aan de Brouwersgracht. 

Geschiedenis 2

In het begin van de 20e eeuw woonden en werkten de Liefdezusters, ook wel Zusters Onder de Bogen genoemd, in de panden aan de Prinsegracht 36 en 38. Voor hen werd rond 1906 aan de achterzijde van het nonnenklooster de Carolus Borromeus kapel gebouwd, zoals de in neogotische stijl opgetrokken kapel destijds heette. Na het vertrek van de zusters wilde de gemeente Den Haag de panden aan de Prinsegracht en de kapel slopen. Ook voor de kloostertuin werden plannen ontwikkeld voor nieuwbouw. Gelukkig is het niet zover gekomen. De Barthkapel wordt tegenwoordig gebruikt als spiritueel, cultureel en maatschappelijk centrum. 

== Locatie ==   De Barthkapel is gelegen op een binnenterrein achter het Emmausgebouw aan de Prinsegracht. De kapel is bereikbaar via een smalle steeg aan de Brouwersgracht. 

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur