Handelingen

,s-Gravenhage, Bezuidenhoutseweg 157 - O.L. Vrouw van Goede Raad

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw van Goede Raad
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Bezuidenhoutseweg 157
Postcode: 2594AB
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1954
Architect: Laan, J. van der
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Belangrijke wederopbouwkerk, gebouwd ter vervanging van de bij het bombardement in 1945 verwoeste, neogotische voorganger. Centraalbouw op vierkante plattegrond met hoge vrijstaande klokkentoren aan de achterzijde. Grote middenpartij met flauw hellend tentdak; daar omheen bevindt zich een omgang.

Belangrijk werk uit het oeuvre van J.A. van der Laan (1896-1966) (i.s.m. J.H.M. Kirch) gebouwd onder invloed van de Bossche School van zijn broer Dom. H. van der Laan. Stilistische verwijzingen naar de vroegchristelijke en vroegromaanse bouwkunst in Italië.

Het interieur is onder andere voorzien van smeedwerk van N. Witteman, schilderingen van J.B. Lambert Simon, glas-in-lood door A. Troost, alle daterende uit 1955. Boven de hoofdingang een mozaïek van J. Collette uit hetzelfde jaar (zie afbeelding onder).

Sinds december 2003 was dit kerkgebouw in medegebruik door de Engelstalige R.K. parochie in Den Haag met de naam "Our Saviour" = "Onze Verlosser".

In december 2007 is dit kerkgebouw officieel eigendom geworden van deze Engelstalige parochie.

Gedurende enkele jaren vonden hier ook nog aparte vieringen plaats van de oorspronkelijke R.K. parochie O.L. Vrouw van Goede Raad.

In het kerkelijk jaar 2017-2018 is feestelijke aandacht besteed aan het 10-jarig bestaan van deze kerk, als kerkgebouw van Our Saviour.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur