Handelingen

,s-Gravenhage, Beresteinlaan 263 - Exoduskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Exoduskerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Beresteinlaan 263
Postcode: 2542JA
Inventarisatienummer: 01951
Jaar ingebruikname: 1966
Architect: Abma, J., Amsterdam
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Gebouwd als Ned. Hervormde kerk. Modern kerkgebouw zonder toren. De laatste viering door de PKN vond plaats op zaterdag 27 november 2010. De Exoduskerk kreeg in 2010 twee nieuwe gebruikers-eigenaren: een Christelijke Congolese gemeenschap en de Evangelische gemeente Morgenstond. De kerk-functie is hiermee gecontinueerd.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 3 februari 2010.

Voor het eerst is er in Nederland een kerk online geveild. De Exoduskerk aan de Beresteinlaan in Den Haag ging vorige week na één uur en twintig minuten voor meer dan 1 miljoen euro van de hand.

Tot nu toe werden er via internetveiling Bieden en Wonen alleen reguliere woningen verkocht. Op de site van Bieden en Wonen kunnen woningbezitters hun pand online veilen. Voor de verkoop van de Exoduskerk is er samengewerkt met Nelisse Makelaarsgroep. De vanafprijs was vastgesteld op 895.000 euro. Drie partijen hadden hun oog op de kerk laten vallen. In achttien rondes boden zij tegen elkaar op. De koper wenst voorlopig onbekend te blijven. Ook is nog niet duidelijk welke bestemming de kerk krijgt, zo meldde Bieden en Wonen gisteren.

De door architect Jelle Abma ontworpen Exoduskerk behoorde toe aan een hervormde gemeente binnen de PKN.

De hervormde wijkgemeente Exoduskerk is eind 2010 opgeheven en gefuseerd tot één protestantse wijkgemeente met de van oorsprong gereformeerde wijkgemeente van de Salvatorkerk aan de Vrederustlaan. Zij behoort daarmee tot de Protestantse gemeente van 's -Gravenhage.

Orgel

Het orgel is in 1969 gebouwd door de firma Fama & Raadgever (Utrecht). Adviseur is Lambert Erné (Utrecht) namens de Orgelcommissie van de Nederlandse Hervormde Kerk.

Dispositie
  • Manuaal: Holpijp 8' bas/discant - Prestant 4' - Roerfluit 4' bas/discant - Octaaf 2' - Nasard 1⅓' - Sesquialter 2⅔' 2 sterk discant - Mixtuur 2 sterk bas/discant - Regaal 8' bas/discant.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-f1.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur