Handelingen

's-Gravenhage, Prins Mauritslaan 10 - Zorgvlietkapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Zorgvlietkapel
Genootschap: PKN Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage (Scheveningen)
Adres: Prins Mauritslaan 10
Postcode: 2582LR
Sonneveld-index: 01992
Jaar ingebruikname: 1993
Architect: Braaksma en Roos
Huidige bestemming: Kinderopvang.
Monument status: geen

Geschiedenis

Kleine moderne kerk zonder toren. Verving de elders gesitueerde grote Zorgvlietkerk, die is gesloten en gesloopt in 1993. De Zorgvlietkapel is in april 2009 voor de eredienst gesloten, maar bleef vooralsnog eigendom van de Protestantse Gemeente van Den Haag. De Protestantse Zorgvlietgemeente is toegevoegd aan de gemeente van de Nieuwe Badkapel in Scheveningen.

Orgel

In 1959 bouwden Ahrend & Brunzema een groot nieuw orgel voor de Zorgvlietkerk. In deze kerk was tijdelijk een unit-orgel van Pels geplaatst, dat hierna werd afgebroken. Adviseur bij de bouw waren Cor Edskes en Willem Retze Talsma. Het nieuwe orgel werd op 28 oktober 1959 in gebruik genomen met een bespeling door de vaste organist van de kerk, Wim Talsma. Door terugloop van het aantal kerkbezoekers werd begin jaren negentig een nieuwe kleinere kerk gebouwd in het Statenkwartier aan de Mauritslaan 10. Deze nieuwe kerk is op 10 oktober 1993 in gebruik genomen. De Belgische orgelbouwer Stan Arnauts plaatste het instrument in 1993 over, onder advies van Koos van der Linde. Het orgel kreeg een nieuwe windmotor en er kwam een koppeling Pedaal - Borstwerk. Op 14 november 1993 werd het in gebruik genomen in de nieuwe kerk. In 1995 werd de intonatie gecorrigeerd door Jürgen Ahrend en Stan Arnauts. Het instrument is in 2002 opnieuw door Jürgen Ahrend deels gereviseerd. De Sexquialter van het Rugwerk werd nu ook voorzien van een bas, waardoor het tot dan toe discant-register (vanaf ais) nu geheel doorlopend is geworden. Sinds 19 april 2009 is het kerkgebouw buiten gebruik gesteld. Het wordt sindsdien gebruikt door Pinkstergemeente Bethel. Omdat het orgel niet meer werd gebruikt is het verkocht. De firma Ahrend is in september 2016 gestart met het demonteren van het orgel. Het zal worden overgeplaatst naar de rooms-katholieke parochiekerk in Leer-Loga, Duitsland. In deze kerk was een electronisch orgel in gebruik. Op 22 januari 2017 is het orgel in Leer-Loga in gebruik genomen.

  • Onduidelijk of dit gebouw nog (als kapel) bestaat.

Het gebouw bestaat nog steeds maar is wel als kinderopvang in gebruik, en zijn de klokken pas tussen 2018 en 2019 verwijderd.

Afbeeldingen