Na 6 jaar dreigt RELIWIKI op te houden. Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houdt Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Uit het nieuws:


Zutphen, Dieserstraat 11 - Synagoge

Uit Reliwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

laat alleen artikel objecten zien
laat overige objecten op deze kaart zien


Algemene gegevens
Naam object: Synagoge
Genootschap: Israëlitisch
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zutphen
Plaats: Zutphen
Adres: Dieserstraat 11
Postcode: 7201NA
Inventarisatienummer: 12540
Jaar ingebruikname: 1879
Architect: Lijsen, D.
Huidige bestemming: synagoge
Monument status: Rijksmonument
Monumentenbordje 2014.jpg
41183

Inhoud

Geschiedenis

Na restauratie in 1985 weer in gebruik, beneden museum.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Uit 1879 daterende en tot 1943 als zodanig gebruikte, in schoon metselwerk opgetrokken, vijf traveeën lange SYNAGOGE onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak tegen tuitgevels; met uitzondering van de meest oostelijke travee, tegen de lange gevels iets lagere zijbeuken onder met rode Hollandse pannen gedekte schilddaken, die gedeeltelijk doorlopen in het dak van het middenschip; gevels met hoekpilasters, geleed door lisenen en eenmaal versneden steunberen tegen de zijbeuken en afgesloten door (klimmend) boogfries; in de eindgevels van de middenbeuk (drie) en in zijbeuken (per travee een) op de verdieping rondboogvensters met ijzeren tracering en Davidster; in de geveltop aan de Dieserstraat ingemetselde tafelen met Tien Geboden; in het interieur boven de zijbeuken van de drie middelste traveeen de met tongewelf overkluisde vrouwengalerijen, die met grote rondbogen openen op het middenschip, dat overwelfd is door een geschilderd houten segmentbooggewelf; het interieur werd ca. 1922 opnieuw geschilderd (plafond blauw met in het midden verguld, als zon met rondom stralen geschilderd ijzeren rooster; muren lichtgrijs met zwarte biesjes; bovenzijde van kolommen bruin, afgezet met Griekse rand); onder de blauwe beschildering van het plafond de oorspronkelijke zeegroene beschildering met gouden schabloonlijsten.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 22 augustus 2006.

Een glasplaat aan de gevel van de synagoge aan de Dieserstraat in Zutphen is vernield. Waarschijnlijk zijn baldadige jongeren de daders. Dat meldt de nieuwssite van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK). De glasplaat hoort bij een herdenkingsplaquette over de stichting van de synagoge. Getuigen hebben volgens de politie een groepje jongelui zien wegrennen. Onderzoek heeft nog niets opgeleverd. Volgens bewoners gaat het om jongeren die na het uitgaan herhaaldelijk vernielingen aanrichtten in de Zutphense binnenstad.

Externe links

Afbeeldingen

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen