Handelingen

Wouw, Torenplein 1 - Lambertus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Lambertus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Roosendaal
Plaats: Wouw
Adres: Torenplein 1
Postcode: 4724BX
Inventarisatienummer: 08620
Jaar ingebruikname: 16e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 39627

Geschiedenis

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.

Grote historische, zestiende-eeuwse, laatgotische kruisbasiliek met forse westtoren.

Door oorlogshandelingen zwaar beschadigd in 1944. Hersteld in 1950 door A. Siebers. De toren heeft geen haan maar een phoenix op de toren, de voel die volgens de overlevering uit zijn as herrees. Dit omdat de kerk in de Tweede Wereldoorlog grotendeels werd vernield maar toch weer uit de as herrees.

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.K. Kerk van St. Lambertus, gebouwd in voornamelijk Vlaamse en Kempisch gotische trant, in 1882 gerestaureerd, in 1944 grotendeels verwoest. Herbouw en restauratie voltooid in 1951. Bestaande uit een zesdelige gesloten koor, geheel met natuursteen bekleed transept, een bij de restauratie, in gewijzigde vorm herbouwd driebeukig schip en een vijftiende-eeuwse toren van baksteen met banden van natuursteen, met steunberen en verdeeld in zes geledingen met lisenen en boogfriezen. In het koor een aantal eiken beelden, gespaard gebleven uit de in 1944 verwoeste koorbanken, die afkomstig waren uit de abdij van St. Bernard op de Schelle en vervaardigd waren door Artus Quellien de Jonge, Lodewijk Willemsens, Hendrik Frans Verbruggen e.a. in 1690-1699. Andere beelden uit deze koorbanken voor de biechtstoelen. Raam torengevel door Joep Nicolas. Klokkenstoel met klok van J.B.N. en F.A. Gaulard, 1825, diam. 138 cm.

Orgel

De Sint Lambertuskerk te Wouw werd in de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig verwoest. Na de herbouw is er een orgel in geplaatst. Dit instrument was kwalitatief niet echt goed. Verschueren bouwde in 1983/1984 een compleet nieuw orgel.

In de media

  • Uit BNDeStem, 17 oktober 2017

Een onderzoek wordt gestart om de activiteiten van dorpshuis De Geerhoek te verplaatsen naar de Lambertuskerk in Wouw. De kerk moet daarvoor verbouwd worden tot multifunctioneel centrum. Op de plek van De Geerhoek kunnen daarna woningen gebouwd worden. Matthé Kerstens van het kerkbestuur ziet dit als de meest kansrijke mogelijkheid om het kerkgebouw overeind te houden. ,,Omdat het gebouw te groot is als kerk. We staan voor grote kosten voor de renovatie. Gisteren ontving Kerstens van voorzitter Peter van Steekelenburg van de Stichting Behoud Lambertuskerk Wouw een cheque van 36.000 euro voor de restauratie van de daken van de Mariakapel en Doopkapel. Van Steekelenburg is ook voorzitter van stichting De Geerhoek die het dorpshuis beheert. Dat gebouw staat volgens hem voor een keuze tussen renoveren of verplaatsen. ,,Het gebouw is zo'n dertig jaar oud en raakt gedateerd. Het zo laten, is eigenlijk geen optie. Zijn medebestuurder Piet Backx laat binnenkort een driedimensionale impressie van de binnenkant van de kerk maken. ,,Zodat we een goed beeld van de inhoud hebben. Van daaruit kunnen we gaan tekenen. Waar het kerkbestuur nu aan denkt is het scheiden van het voorste en achterste deel van de kerk via een vaste wand. Het achterste deel, waar nu het altaar staat, blijft de kerkruimte. De andere helft wordt dan aan de eredienst onttrokken en krijgt een andere bestemming. Een flexibele scheidingswand heeft niet de voorkeur. ,,We zullen het als kerk moeten doen met de ruimte die overblijft. Deze is nog altijd erg groot, zegt Backx. Mogelijk komt in het voorste multifunctionele deel een verdiepingsvloer, zodat er ook boven ruimtes kunnen worden ingericht. Het kerkbestuur heeft de kerk van Heerle als voorbeeld genomen, waar ook het dorpshuis in is ondergebracht.

Zowel het kerkbestuur als het bestuur van De Geerhoek waarschuwen dat de verplaatsing van de Geerhoek niet meer dan een serieuze optie is en dat het nog jaren gaat duren voordat het zover is. Als de activiteiten van de Geerhoek worden verplaatst, ontstaat daar een grote ruimte naast basisschool De Stappen. Van die school is bekend dat er nieuwbouw wordt gepleegd.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur