Woudsend, Ald Tsjerkhof 2 - De Karmel

Naam kerk: De Karmel
Plaats: Woudsend
Adres: Ald Tsjerkhof 2
Postcode: 8551PA
Architect: Duif, A.D.

Geschiedenis

In 1337 werd hier, vanuit Haarlem, een Karmelietenklooster gesticht. In 1580 werd dat klooster opgeheven. In 1837 werd op de plaats van de oude kloosterkerk deze neoclassicistische kerk gebouwd.

In 2007-2008 is het interieur gerestaureerd en heringericht, o.a. vervanging banken door stoelen, en restauratie orgel.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk. Zeldzaam specimen van classicistische kerkbouw uit de dertiger jaren der 19e eeuw, naar verluidt naar ontwerp van A.D. Duif te Balk gebouwd op kruisvormig grondplan. In de kerk koperen doopbekkenhouder en twee lezenaars. Orgel met Hoofdwerk, Nevenwerk en vrij Pedaal, in 1938 gemaakt door Bakker en Timmenga in een orgelkas van J.C. Scheuer uit 1839. Mechanisch torenuurwerk Gebr. van Bergen, Midwolda, 1913, later voorzien van synchroonmotor.

Orgel

In kerkgebouw De Karmel van de protestantse gemeente Woudsend en omstreken (Friesland) wordt zaterdag 28 januari 2017 het orgel weer in gebruik genomen. Het instrument is volledig gerestaureerd door orgelmakerij Bakker & Timmenga uit Leeuwarden. Het orgel (twee klavieren, achttien stemmen) in De Karmel werd in 1938 ook gebouwd door Bakker & Timmenga. Tenminste, het binnenwerk. De kas stamt uit 1837, dat is van het Scheuerorgel dat bij de bouw van de kerk in datzelfde jaar in de kerk geplaatst werd. Als onderdeel van een restauratie van het interieur van de kerk in 2007-2008 had de orgelkas, de buitenkant van het orgel, z’n oorspronkelijke warme mahoniekleur al teruggekregen nadat dit jarenlang egaal grijs geweest was. Nu is het binnenwerk aangepakt.