Westelbeers, Spreeuwelsedijk 1 - Mariakapel

Naam kerk: Mariakapel
Postcode: 5091KS
Huidige bestemming: kapel
Monument status: Rijksmonument 31602

Pittoreske relatief grote kapel met torentje.

Dit kapelletje in Westelbeers is geen bedevaartsplaats, maar het startpunt van een bedevaart. Aan de jaarankers te zien is het gebouwd in 1637. Waarschijnlijk is de kapel gebouwd toen er in deze omgeving een pestepidemie uitbrak. Daar is wellicht ook de jaarlijks terugkerende Beerse processie uit ontstaan. In de Staatse tijd na 1648 is het kapelletje met rust gelaten. Vervolgens is het diverse keren verbouwd en in 1937 werd het kapelletje voorzien van een torentje. Deze is ontworpen door Jos Bedaux.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Mariakapel, gesticht in 1637, in de 19e eeuw geheel herbouwd en in recente tijd van een torentje voorzien. Eenvoudige rechthoekige cel onder met pannen belegd zadeldak tussen topgevels. Mechanisch torenuurwerk, Eijsbouts.

MIP omschrijving

• Bouwperiode 1637
  • Gevels en materialen: Baksteen. Torentje 1937-1938. Zijmuren toen geheel vernieuwd. Geheel gewit.
  • Vensters en deuren: Twee glasramen met Maria en een Pelgrim en tekst: "Dit raam is gesticht door mevrouw Maria W. de Bruijn" gesigneerd: Sibylle 1985.
  • Dak en bedekking: Eenvoudige rechthoekige cel onder met verbeterde Hollandse pannen belegd zadeldak tussen topgevels.
  • Interieur: tucgewelf. Altaarnis met segmentvormig fronton. Mariabeeld. Houten geverfde bankjes.