Handelingen

Volendam, Kerkepad 1 - Vincentius à Paulo: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

Regel 78: Regel 78:
==Externe links==
==Externe links==
*[http://www.vincentiuskerk.nl/ Website kerkelijke gemeente]
*[http://www.vincentiuskerk.nl/ Website kerkelijke gemeente]
* {{Wikipedia2|Sint-Vincentiuskerk_(Volendam)}}
* {{Wikimedia|Sint-Vincentiuskerk_(Volendam)}}


==Afbeeldingen==
==Afbeeldingen==

Versie van 14 dec 2019 21:06


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Vincentius à Paulo
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Edam-Volendam
Plaats: Volendam
Adres: Kerkepad 1
Postcode: 1131XN
Inventarisatienummer: 06151
Jaar ingebruikname: 1860
Architect: Molkenboer, Th.; Bleijs, A.C.; Snel, P.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


opname 1998 foto. André van Dijk. Kerkenverzamelaar.

Geschiedenis

Belangrijke, grote R.K. dorpskerk met toren in neostijl. De kerk staat op de plek waar in 1860 het eerste katholieke kerkje in Volendam werd gebouwd.

Driebeukige kruiskerk met driezijdig gesloten koor en een toren van drie geledingen met ingesnoerde spits. Deze "neogotische" kerk (met ronde in plaats van spitse bogen) verrees in 1860 naar plannen van Th. Molkenboer. In 1882-'83 verving men het koor door een neoromaans transept en koor naar ontwerp van A.C. Bleijs. Verder kreeg de kerk toen de huidige zijbeuken met driezijdig gesloten kapel aan de westzijde. Naar plannen van P. Snel kwamen in 1907-'08 het huidige middenschip en de toren tot stand.

De toren is gerestaureerd in 1987, de kerk in 1994-'97.

In 1962 werd de Mariakerk ingewijd (Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee) en als parochie afgesplitst van de St. Vincentiusparochie. Sinds 1 januari 2014 zijn beide parochies van Volendam weer samengevoegd tot één parochie, die heel Volendam bestrijkt en als naam heeft: "Parochie van de HH. Maria en Vincentius".

Uit de H.H. Elisabeth- en Barbarakerk te Haarlem komen enkele neogotische altaren (overgebracht 1997), te weten het Maria- en H. Hartaltaar, het hoofdaltaar (atelier Cuypers-Stoltzenberg) en het vroegere St.-Vincentiusaltaar. Het beeldhouwwerk is vervaardigd door J.P. Maas. De bronzen deur van het tabernakel en vier koperen beelden zijn in 1910 gemaakt door J. Brom.

Uit de R.K. kerk te Purmerend komen de preekstoel, de communiebanken en twee engelenbeelden (alles circa 1860; overgebracht 1956).

De pastorie, links van de voorgevel, (Kerkepad 1) is een fors herenhuis uit circa 1882.

Orgels

Hoofdorgel

Het hoofdorgel is gebouwd door S. Adema in 1916 voor de St. Annakerk in Amsterdam. Men heeft hierbij materiaal gebruikt van het vorige orgel. In 1971 is het hoofdorgel (wegens sluiting van de St. Annakerk) overgeplaatst naar de St. Vincentiuskerk in Volendam.

Koororgel

In 1998 / 1999 is het hoofdorgel gerestaureerd door firma Pels & van Leeuwen. Tevens is er een nieuw koororgel in gebruik genomen. Het koororgel is bespeelbaar vanaf het 3e manuaal van het hoofdorgel. Daarnaast is het hoofdorgel bespeelbaar vanaf het klavier van het koororgel, d.m.v. een generaal crescendotrede.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur