Utrecht, H.F. van Riellaan 1 - Tuindorpkerk

Naam kerk: Tuindorpkerk
Adres: Prof. Suringarlaan 1
Postcode: 3571WH
Architect: Kraan, A. van der
498265(orgel); Gemeentelijk monument (kerk)

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde kerk in de toen nieuwe wijk Tuindorp. Sobere zaalkerk met slanke toren. Bouwstijl enigszins beïnvloed door Scandinavisch traditionalisme.

Gebouwd in 1936-1937 naar ontwerp van Abraham van der Kraan.

• Na de sloop en/of verbouwing van diverse andere kerkgebouwen (Schiedam Julianakerk, Rotterdam Statensingelkerk, Leiden Zuiderkerk) is de Tuindorpkerk een zeldzaam, architectonisch relatief goed bewaard, kerkgebouw van architect A. van der Kraan.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Tuindorpkerk, beschermd vanwege het orgel met Hoofdwerk en onderpositief en aangehangen pedaal. Gebouwd ca 1715 door Cornelis Ruprecht II. Het orgel werd in 1803 vanuit de Minderbroederskerk te Roermond verplaatst naar de Munsterkerk aldaar. In 1891 werd het instrument verplaatst naar de Oosterkerk te Utrecht door de gebr. Franssen te Roermond. Na sluiting van deze kerk in 1977 werd het orgel na restauratie door de firma Leeflang te Apeldoorn in 1985 geplaatst in de Tuindorpkerk te Utrecht.

Orgels

Het orgel is omstreeks 1715 gebouwd door Conradus Ruprecht II uit Anholt voor de Minderbroederskerk te Roermond. In 1822 plaatst Lambertus Vermeulen (Weert) het over naar de Onze Lieve Munsterkerk te Roermond. Omstreeks 1850 wijzigt de firma Gebr. Louvigny (Roermond) de dispositie, de windladen en de orgelkas en vernieuwt de frontpijpen. In 1891 wordt het instrument door de firma Gebr. Franssen (Roermond) in de geref. Oosterkerk aan de Maliebaan te Utrecht geplaatst. De dispositie wordt nogmaals gewijzigd, het pedaalklavier wordt vernieuwd. De firma A. Standaart (Rotterdam) wijzigt in 1921 de dispositie en breidt het orgel uit met een zelfstandig pedaal. In 1952 restaureert de firma Ernst Leeflang (Middelharnis) het orgel en maakt een nieuwe, elektrische pedaallade. In 1985 restaureert de firma Ernst Leeflang Orgelbouw (Jan Keijzer) te Apeldoorn de frontpijpen, kas, windladen en mechanieken. Het zelfstandige pedaal wordt weer verwijderd en het orgel wordt in de Tuindorpkerk geplaatst. In 1999-2000 restaureert de firma Verschueren Orgelbouw (Heythuysen) het pijpwerk en maakt een nieuw pedaal van vier stemmen.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Bourdon 16' bas/discant - Praestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Nasat 3' - Superoctaaf 2' - Fluit 2' (ca. 1850) - Terts 1 3/5' - Sexquialter 1⅓' 2 sterk - Mixtuur 1' 3 sterk - Cymbel ½' 2 sterk - Cornet 8' 5 sterk discant - Trompet 8' bas/discant (2000).
  • Positief (manuaal 2): Holpijp 8' - Praestant 4' - Roerfluit 4' - Quintfluit 3' - Superoctaaf 2' - Quint 1⅓' (2000) - Sexquialter 1⅓' 2 sterk - Mixtuur 1' 3 sterk - Cornet 2⅔' 3 sterk discant (2000) - Kromhoorn 8' bas/discant (2000).
  • Pedaal: Subbas 16' - Octaaf 8' - Fagot 16' - Trompet 8'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Positief aan Pedaal - Manuaalkoppeling.
  • Tremulant gehele werk (1985).

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1. Toonhoogte: a1 = 415 Hz. Temperatuur: Kirnberger III. Winddruk: 67 mm. WK.

Kleine orgel

Het kleine orgel is in 1992 door vrijwilligers gemaakt, met gebruikmaking van bestanddelen afkomstig uit het daarvoor afgebroken Flentrop-orgel (1937) van de Tuindorpkerk, dat nog pijpwerk uit 1909 van Maarschalkerweerd bevatte.

Dispositie
  • Manuaal: Roerfluit 8' (1909) - Salicionaal 8' discant (1909) - Koppelfluit 4' (1937) - Woudfluit 2' (1909).

Geen pedaal. Mechanische sleeplade. Omvang: C-g3.

Uit Reformatorisch Dagblad, 7 februari 2006.

De wijk Tuindorp in Utrecht heeft er weer een wijkcentrum bij. De kosterswoning van de protestantse Tuindorpkerk is omgebouwd tot ”Huis in de Wijk”. Het kerkelijke wijkcentrum moet de functie krijgen van een huiskamer voor de stadswijk, zo vindt de gemeente.

De komende maanden zullen er diverse bijeenkomsten in het wijkcentrum plaatsvinden. Als alles naar tevredenheid verloopt, wordt het Huis in de Wijk in juli officieel geopend.